Takšne so posledice izstopa Renaulta iz Rusije

Odločitev, da zapusti ruski trg, je francoskega proizvajalca avtomobilov Renault v prvih šestih mesecih letošnjega leta potisnila globoko v rdeče številke. Vseeno so v podjetju ob objavi polletnih poslovnih rezultatov izrazili prepričanje, da jim bodo novi modeli pomagali prebroditi krizo in narediti preobrat.

Takšne so posledice izstopa Renaulta iz Rusije (foto: Renault) Renault
29. 7. 2022

Renault je danes sporočil, da je v prvi polovici letošnjega leta zabeležil 1,6 milijarde evrov čiste izgube, medtem ko je imel v enakem lanskem obdobju 368 milijonov evrov čistega dobička, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Je pa družba na drugi strani beležila za 160 odstotkov višji dobiček iz poslovanja, ta je znašal 939 milijonov evrov.

Prihodki podjetja so ostali stabilni, na letni ravni so se zvišali za 0,3 odstotka na 21,1 milijarde evrov, čeprav se je obseg prodaje na svetovni ravni zmanjšal za 11,9 odstotka.

Preberite še: ADAC razkriva: to so najmanj zanesljivi avtomobili

Izvršni direktor Renaulta Luca de Meo je ob objavi poudaril, da rezultati potrjujejo njihovo preoblikovanje dejavnosti. "Kljub vsem težavam, povezanim z umikom z ruskega trga, krizo s čipi in stroški inflacije, je skupina znova izboljšala poslovno uspešnost in že beleži uspehe lansiranja novih modelov," je poudaril.

Maja je Renault zaradi ruske vojaške agresije na Ukrajino prodal 100-odstotni delež v Renault Rusija in 68-odstotni delež v ruskem avtomobilskem proizvajalcu Avtovaz.

Preberite še: Konec: Lada in AvtoVAZ imata novega lastnika

Posledično je bil francoski avtomobilski velikan v polletju ob 2,3 milijarde evrov, zlasti zaradi odpisa kapitala na nepremičnine, tovarne in opremo.

Zdaj, ko je to za njimi, pa v Renaultu pričakujejo uspešnejše nadaljevanje leta, zaradi česar so tudi navzgor popravili letno napoved.