Nova policijska vozila tudi za nepridiprave

Policijski vozni park je bogatejši za 40 novih "maric", prilagojenih potrebam policistov na terenu.

Nova vozila sta policistom slovesno predala ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar in v. d. generalnega direktorja policije Boštjan Lindav, ki je poudaril, da obnova voznega parka ni enkraten dogodek, ampak ga je treba ves čas posodabljati: "Iztrošenost policijskega voznega parka je namreč težava, s katero se nenehno srečujemo. Za vsakim novim vozilom, ki ga kupimo, na zamenjavo čaka še vsaj nekaj starih, ki imajo več sto tisoč prevoženih kilometrov".

V zvezi s prizadevanji za posodobitev in pomladitev voznega parka je še omenil, da so v policiji pred kratkim nabavili električna kolesa, ki jih doslej še niso imeli; prvi odzivi tako notranje kot tudi zunanje javnosti so po njegovih besedah več kot odlični. V zadnji fazi priprave so tudi trikolesni motorji, poleg tega pričakujejo še 40 novih "maric", ki bodo v operativnem najemu.

Nove "marice", ki zamenjujejo deloma iztrošena starejša intervencijska vozila, so specialni kombinirani dostavniki Citroën Jumper. Vozila, ki so modro-rumeno-bele barve, so v osnovi namenjena območnim policijskim postajam, predvsem za neposredno izvajanje osnovnih oblik policijskega dela, kot so patruljiranje, intervencija, poostren nadzor, blokada ...

V skladu s pogodbo gre za nakup in dobavo okoljsko manj obremenjujočih vozil s pnevmatikami z boljšim izkoristkom goriva in boljšim oprijemom na mokri podlagi. Dostavniki so predelani za policijsko uporabo: imajo policijske oznake, svetlobno in zvočno signalizacijo ter policijsko opremo.

Vsa vozila so opremljena z navigacijskim sistemom, dodatnim ogrevalnim sistemom (predvsem zaradi prostora za pridržanje) in najnovejšo LED-tehnologijo zunanjih intervencijskih luči, ki lahko služijo tudi kot reflektorji za osvetlitev vseh strani vozila. Imajo poseben prostor za hrambo dolgocevnega orožja, več prostora za zaščitno opremo policistov, več osvetlitve v notranjosti, ročno prenosno akumulatorsko svetilko, sedeže iz trpežnejših materialov in tako naprej. Namesto klopi v prostoru za pridržanje so za večjo varnost pri prevozu pridržanih oseb v novih vozilih nameščeni štirje ergonomični sedeži.

Ponudnika so izbrali na javnem razpisu, cena posameznega vozila s predelavo in vključeno policijsko in drugo opremo znaša 56.793 evrov, vsa skupaj pa so davkoplačevalce stala 2,27 milijona evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"