Nove cene goriv: krivulja bo šla v pričakovano smer

24. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli
Nove cene goriv: krivulja bo šla v pričakovano smer (foto: STA)
STA

Cena nafte se bo dvignila na tretjo najvišjo vrednost letos, podražil se bo tudi bencin.

V minulih 14 dneh so bile cene naftnih derivatov znova precej raznolike in kljub napovedi OPEC+, da države članice zmanjšajo proizvodnjo nafte, je cena črnega zlata še naprej padala. Minuli petek je že četrti petek zapored zaključila pod izhodiščno vrednostjo. Hkrati se je cenil tudi evro, ki je v primerjavi z dolarjem dosegel novo najnižjo vrednost v zadnjih 20 letih.

Čeprav se je cena surove nafte v zadnjem obdobju ponovno nižala, se je cena bencina in dizelskega goriva (prvega nekoliko manj kot drugega) na mediteranskih trgih ponovno začela vzpenjati. Vendar pa so nihanja na tem področju po poročanju časnika Finance precejšnja, zaradi česar je težko napovedati, v katero smer se bodo tokrat pomaknile cene naftnih derivatov. Kljub vsemu je pričakovati novo opazno podražitev.

Preberite še: M+S kmalu ne bo več oznaka za zimske pnevmatike. Kako torej prepoznati 'pravo' zimsko gumo?

Z jutrišnjim dnem bi tako cena bencina lahko poskočila za nekaj več kot tri cente na 1,45 evra, kar je približno enako kot februarja letos oziroma pred izbruhom spopadov v Ukrajini.

Cena dizelskega goriva bi lahko poskočila precej bolj opazno. Če je še danes za liter dizelskega goriva treba odšteti 1,684 evra, bo jutri cena predvidoma okrog 1,77 evra ali 7,7 centa več. Petdesetlitrski rezervoar bo v tem primeru dražji za dobre štiri evre, liter dizelskega goriva pa bo v primerjavi s ceno ob koncu septembra dražji za kar 17 centov. Kolikšne bodo dejanske cene naftnih derivatov, bo jasno v popoldanskih urah.