Nove težave za Teslo in tovarno v Nemčiji

Tovarna v Gruenheidu mora povečati proizvodnjo, da bi lahko sledila okrepljenemu povpraševanju po nedavnem znižanju cen.

Tesla je zaradi boljšega nadzora nad proizvodnjo baterij in manjšega vpliva morebitnih zastojev pri dobavah postavila lastno proizvodno linijo za baterije. (foto: Tesla) Tesla
21. 1. 2023

Tesla zaostaja za svojimi cilji glede izdelave modela Y v svoji nemški tovarni Gruenheide blizu Berlina. Do potrebe po pospeševanju proizvodnje je prišlo potem, ko so nedavna znižanja cen proizvajalca avtomobilov podaljšala čas dostave kupcem. Pričakovana dobava osnovnega modela v Nemčiji je zdaj februar-marec, pred znižanjem cene prejšnji teden za 17 odstotkov pa so bile mogoče še v januarju.

V začetku tega meseca je Tesla začela cenovno vojno proti svojim tekmecem, potem ko je znižala cene svojih električnih vozil v Evropi in ZDA. Tesla za delo v tovarni Gruenheide zaposluje 200 do 300 ljudi na teden, pri čemer je delovna sila tovarne zdaj približno 9000 ljudi.

Tesla je konec decembra dosegla proizvodnjo 3000 avtomobilov na teden, kar je več kot dva meseca pozneje od načrtovane časovnice. Tovarna Gruenheide izdeluje model Y za evropske trge, kjer je bil že doslej izjemno uspešen. V zadnjih mesecih je celo najbolje prodajani avtomobil v Evropi, s prodajnega prestola pa je snel tudi Volkswagnovega Golfa.