Zdaj so znane tudi vse podrobnosti Petke z 'nahrbtnikom'

9. 2. 2024 | Gregor Žvab
Deli

Kot je to običajno pri BMW-ju je bil najprej na vrsti limuzinska verzija serije 5. Zdaj, devet  mesecev po tem, so razkrili tudi težko pričakovanega kombijea oziroma verzijo Touring. Ampak vse le ne bo tako, kot pričakovano ...

Potem, ko se že jeseni napovedali, da kombijevska različica nove Petice prihaja spomladi, so jo pri BMW-ju nekaj mesecev prej tudi dokončno razkrili. Novi BMW 5 Touring je tako tu in Bavarci nanj stavijo veliko.

BMW

Električni kombiji so trenutno še redkost

Kot že rečeno, z limuzinsko različico si ne bo delil vseh pogonskih sklopov, bo pa na voljo z obema električnima motorjema. In električne karavane na trgu lahko preštejemo praktično na prste ene roke. Kaj je torej novega v karavanski petici?

Bolj ali manj le zadek in na račun tega precej več prostora. Prtljažni prostor tako meri 570 litrov in se lahko s podiranjem zadnje klopi poveča na 1.700 litrov prostornine. Najpomembnejše pa je to, da prostornina ostaja enaka, ne glede na to, kateri pogonski sklop je v avtomobilu.

BMW

Med obema konkurentoma

Prtljažnik ga tako uvršča nad Audija A6 Avant, ter malenkost pod Mercedes-Benza razreda E, vendar le, če je slednji opremljen s klasično motorizacijo. Že priključni hibrid mu, zaradi baterije, vzame toliko litrov, da pade pod BMW-jeve kapacitete.

BMW serije 5 Touring na trg prihaja (za začetek) brez bencinskih motorjev, nekakšen precedens pa je popolna elektrifikacija karavana. To je zagotovo nekaj, kar lahko pričakujemo pri skoraj vseh znamkah, a BMW je bil tu med prvimi.

BMW

Za uvod skromen, od poletja pa bogat motorni nabor

Oba električna pogonska sklopa sta torej identična kot pri limuzini. i5 M60 xDrive tako zmore kar 442 kilovata (602 konjski moči), medtem ko i5 eDrive40 razvije 225 kilovatov (340 konjskih moči). Doseg električnih različic znaša 445 – 506 kilometrov pri močnejši in 483 – 560 kilometrov pri šibkejši.

Za začetek bo novi Touring na voljo z omenjenima električnima opcijama ter dvo litrskim dizelskim motorjem, ki ga je možno kombinirati z dvo ali štirikolesnim pogonom (xDrive).

BMW

Poleti se bosta temu naboru motorjev pridružila še priključni hibrid 530e ter šestvaljni dizel 540d. Vsi motorji z notranjim zgorevanjem imajo vgrajeno tudi 48 voltno blagohibridno tehnologijo.

Prodaja novega BMW-ja serije 5 Touring bo stekla v mesecu maju.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!