Novi največji Volvo oddaljen le še teden dni, imamo nove podrobnosti, prve fotografije in video!

2. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Švedi so pripravili oder za predstavitev svojega prvega izključno električnega avtomobila.

Volvo XC90 se po dveh generacijah (pri čemer je vsaka izmed njiju na trgu ostala dlje od pričakovanj) naposled poslavlja. No, bolj rečeno, poslavlja se zgolj ime, saj Volvo v ponudbi še vedno ohranja velikega terenca, ki pa bo dobil povsem novo podobo, a tudi nov pogonski sklop. Po uradnih napovedih predstavnikov znamke ga bo namreč poganjala izključno elektrika, zaradi česar bo nosil ime EX90.

Novinec bo luč sveta uzrl prihodnji teden, in sicer 9. novembra, pri Volvu pa so že pred časom napovedali, da bo šlo za njihov najbolj varen avtomobil doslej. Opremljen bo namreč s kopico različnih senzorjev in kamer, vrhunec tehnologije pa bo predstavljal Lidar na sprednjem delu strehe vozila. Ta bo namreč sposoben prepoznati pešce do 250 metrov daleč in temu primerno tudi opozoriti voznika na nevarnost ali pa ukrepati samodejno.

Preberite še: Najnovejši Volvo bo imel "nevidni varnostni ščit". Preverite, kako deluje

Pri Volvu so razkrili tudi nekaj podatkov, povezanih z zunanjostjo vozila. Ta bo namreč oblikovana precej aerodinamično, kar dokazuje tudi količnik zračnega upora, ki znaša 0,29. Optimizirana aerodinamika namreč igra pomembno vlogo pri učinkoviti porabi električne energije, s tem pa tudi dosega vozila. Hkrati gre za rezultat, na katerega so pri Volvu upravičeno zelo ponosni.

K optimizirani aerodinamiki sicer pripomorejo tudi številne rešitve, kot so zaprta srednja maska, aktivne reže za dostop svežega zraka v sprednjem odbijaču, usmernik zraka na vratih prtljažnika, pa tudi aerodinamična platišča. Vse elemente in še nekatere druge podrobnosti si lahko še pred uradno predstavitvijo ogledate v zgornjem videu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja