Novi obcestni količki: kaj je naloga modrega odsevnika?

10. 10. 2021 | Jure Šujica
Deli

V prihodnje jih bo vse več, na lastne stroške pa jih lahko zainteresirana društva oziroma lovske družine postavijo tudi sami.

V zadnjih nekaj letih ste na naših cestah, še posebej če več kilometrov prevozite v nočnem času verjetno že opazili nove obcestne količke, ki se od tistih, uporabljanih desetletja opazno razlikujejo. Poleg belega na eni in rdečega na drugi imajo namreč na tretji stranici pritrjen moder odsevnik, katerega naloga pa je precej več kot zgolj opozarjanje na rob cestišča.

Vsako leto na naših cestah življenje izgubi na stotine divjih živali, ki jih še posebej v nočnem času na cesti zbijejo vozniki osebnih in tovornih vozil, občasno pa tudi motociklisti. Govora je pri tem predvsem o srnjadi, zajcih, divjih prašičih in še bi lahko naštevali. Gre za precejšnje izgube že z vidika nenačrtovanih smrti v živalski populaciji, kot tudi z vidika zavarovalnic, ki morajo v ta namen precej sredstev namenjati za popravilo vozil, pa tudi morebitne poškodbe udeležencev.

Vse več ukrepov

Modri odsevniki na drugi strani poskušajo število teh nesreč čimbolj zmanjšati in to na prav poseben način. Omenjeni odsevniki so namreč zasnovani in postavljeni tako, da v trenutku, ko se vanje usmeri svetloba avtomobilskega žarometa, ustvarijo navidezno svetlobno oviro, ki divjad odvrne od tega, da bi prečkala vozišče. V trenutku, ko vozilo zapelje mimo odsevnika, se ta zapora prekine, živali pa lahko prosto prečkajo cestišče. Modra barva je v naravi le redko prisotna, zaradi česar se je živali bojijo in izogibajo.

Sicer pa je omenjeni ukrep le eden izmed številnih, ki so se v zadnjih dveh desetletjih pri nas začeli uveljevati z namenom zmanjševanja žrtev med divjadjo. Poleg omenjenih odsevnikov so namreč na Direkciji za ceste začeli uporabljati tudi naprave, ki tedaj, ko je v bližini vozilo oddajajo visokofrekvenčni signal, ki je za živali moteč, na dolenjskem avtocestnem kraku pa je DARS uvedel tudi nadvoz, namenjen varnemu prečkanju avtoceste, s čimer so zmanjšali njen vpliv na okolje.

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem