Novi šef Volkswagna že napovedal spremembe, ki marsikomu ne bodo po godu

11. 8. 2022 | Jure Šujica
Deli

Napovedane spremembe so po godu tudi lastnikom koncerna.

Pri Volkswagnu so pred kratkim tako rekoč čez noč odpustili generalnega direktorja koncerna, Herberta Diessa. Odstavitev je bila morda presenečenje za številne, ne pa tudi za preostale vodilne v koncernu. Odločitev je bila namreč sprejeta po tehtnem premisleku, pomembno vlogo pri tem pa je igral neuspeh podjetja Cariad, zadolženega za razvoj računalniških rešitev, ki deluje pod okriljem Volkswagna in vodenje katerega je bilo zaupano Diessu.

Čeprav se 63-letni poslovnež uradno še ni poslovil od svojega položaja – to naj bi storil z začetkom septembra – pa je že znano, da ga bo tedaj nasledil Oliver Blume, dosedanji generalni direktor znamke Porsche. Slednji pa je še pred nastopom svojega mandata napovedal korenite spremembe v upravnem odboru.

Preberite še: Zato je Cupra postala tako priljubljena - Avto magazin TV

Po širitvi upravnega odbora, ki se je zgodil pod Diessovo upravo je Blume namreč že napovedal njegovo krčenje. 12-članski upravni odbor bo tako po novem nekoliko manjši, štel naj bi osem ali devet članov, to pa bo pomenilo, da ne bo več prihajalo do podvajanja funkcij. Tako pri Porscheju kot pri Volkswagnu odločitve zaenkrat po poročanju Reutersa, kjer so prvi razkrili novico o reformah, še ne želijo komentirati.

Zmanjševanje upravnega odbora pa naj bi za seboj prineslo še nekaj drugega. S tem naj bi namreč nekoliko večji vpliv nad delovanjem koncerna znova dobili družini Piech in Porsche, ki imata v lasti največji delež podjetja, Blume pa je že iz časov njegovega prihoda v koncern njihov močan zaveznik in človek, na katerega so se doslej vselej lahko zanesli.

Ne glede na napovedane spremembe, pa naj bi v upravnem odboru ostali nekateri doslej najbolj ključni in prepoznavni obrazi. Blumejevo ekipo bodo tako sestavljali dosedanji glavni finančnik Arno Antlitz, glavni kadrovnik Gunnar Kilian, vodja pravne službe Manfred Doess, Thomas Schaefer, ki je zadolžen za vodenje velikosreijskih znamk, kot so Seat, Škoda in Volkswagen in pa Markus Duesmann, ki skrbi za vodenje znamk Audi, Bentley, Lamborghini in pa Ducati.

Preberite še: Herbert Diess nepričakovano zapušča krmilo Volkswagna, naslednik že znan

Novo na Metroplay: "Ne obstaja tema, o kateri se ne bi smeli šaliti!" - Lado Bizovičar | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem