Novo v Sloveniji: Peugeot Rifter

25. 9. 2018 | Dušan Lukič
Deli
Novo v Sloveniji: Peugeot Rifter (foto: Peugeot)
Peugeot

PSA-jev trojček Citroen Berlingo-Peugeot Rifter-Opel Combo je v Sloveniji dobil drugega člana, edinega, ki ima tudi popolnoma novo ime.

Peugeotov Partner Tepee se od zdaj imenuje Rifter (tovorni Partner bo ostal Partner), od obeh ’bratov’ pa se ne razlikuje le po zunanji obliki in 3 centimetre večji oddaljenosti dna avtomobila od tal (za bolj SUV-ovski videz), temveč tudi v notranjosti. To zaznamuje predvsem i-Cockpit, torej Peugeotova rešitev voznikovega prostora z manjšim volanom in merilniki nad njim, se pa Rifter (še) ne more pohvaliti s popolnoma digitalnimi merilniki. Seveda je paleta asistenčnih in varnostnih sistemov (pa naj bo v serijski ali doplačilni opremi) skoraj popolna, vključuje pa tudi (že v osnovni opremi) samodejno zaviranje v sili s prepoznavanjem pešcev, tempomat in omejevalnik hitrosti, sistem za prostoročno telefoniranje, prepoznavanje prometnih znakov in sistem za ohranjanje voznega pasu. A takšnih osnovnih Rifterjev Active bodo prodali le kako tretjino, pravijo pri Peugeotu, večina jih bo imela opremo Allure (ki ima še veliko sredinsko konzolo med sedežema, infozabavni sistem z večjim, osempalčnim zaslonom, dnevne LED-luči, parkirne senzorje zadaj, senzor za dež, električni pomik vseh stekel ter povezljivost s pametnim mobilnikom prek Apple CarPlaya ali Android Auta) ali GT Line.

Rifter bo na voljo z 1,2-litrskim bencinskim trivaljnikom s 110 ali 130 ’konji’ ali 1,5-litrskim dizlom s 75, 100 ali 130 ’konji’. Oba najmočnejša imata sistem start&stop in se lahko naročita tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Cene? Začnejo se pri dobrih 18 tisočakih za model z normalno medosno razdaljo (L1), tiste za model z daljšo (L2, tega si je mogoče omisliti tudi kot sedemsedežnik) pa so 700 evrov višje. Seznam dodatne opreme je dolg, na njem pa so tudi panoramsko strešno okno, možnosti shranjevanja v stropu ter aktivni tempomat.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"