Novo v Sloveniji: Peugeot Rifter

PSA-jev trojček Citroen Berlingo-Peugeot Rifter-Opel Combo je v Sloveniji dobil drugega člana, edinega, ki ima tudi popolnoma novo ime.

Novo v Sloveniji: Peugeot Rifter (foto: Peugeot) Peugeot
25. 9. 2018

Peugeotov Partner Tepee se od zdaj imenuje Rifter (tovorni Partner bo ostal Partner), od obeh ’bratov’ pa se ne razlikuje le po zunanji obliki in 3 centimetre večji oddaljenosti dna avtomobila od tal (za bolj SUV-ovski videz), temveč tudi v notranjosti. To zaznamuje predvsem i-Cockpit, torej Peugeotova rešitev voznikovega prostora z manjšim volanom in merilniki nad njim, se pa Rifter (še) ne more pohvaliti s popolnoma digitalnimi merilniki. Seveda je paleta asistenčnih in varnostnih sistemov (pa naj bo v serijski ali doplačilni opremi) skoraj popolna, vključuje pa tudi (že v osnovni opremi) samodejno zaviranje v sili s prepoznavanjem pešcev, tempomat in omejevalnik hitrosti, sistem za prostoročno telefoniranje, prepoznavanje prometnih znakov in sistem za ohranjanje voznega pasu. A takšnih osnovnih Rifterjev Active bodo prodali le kako tretjino, pravijo pri Peugeotu, večina jih bo imela opremo Allure (ki ima še veliko sredinsko konzolo med sedežema, infozabavni sistem z večjim, osempalčnim zaslonom, dnevne LED-luči, parkirne senzorje zadaj, senzor za dež, električni pomik vseh stekel ter povezljivost s pametnim mobilnikom prek Apple CarPlaya ali Android Auta) ali GT Line.

Rifter bo na voljo z 1,2-litrskim bencinskim trivaljnikom s 110 ali 130 ’konji’ ali 1,5-litrskim dizlom s 75, 100 ali 130 ’konji’. Oba najmočnejša imata sistem start&stop in se lahko naročita tudi z osemstopenjskim samodejnim menjalnikom. Cene? Začnejo se pri dobrih 18 tisočakih za model z normalno medosno razdaljo (L1), tiste za model z daljšo (L2, tega si je mogoče omisliti tudi kot sedemsedežnik) pa so 700 evrov višje. Seznam dodatne opreme je dolg, na njem pa so tudi panoramsko strešno okno, možnosti shranjevanja v stropu ter aktivni tempomat.