Novo v Sloveniji: Zvezdnik bo vozil jabolka v vrtce

Začela se je prodaja nove generacije Mercedes-Benzovega dostavnika, ki bo za razliko od francoskega originala na voljo v tovorni in potniški izvedbi.

Poleg večje mere poguma kot pri Renaultovem uvozniku Renault Nissan Slovenija, kjer so se odločili, da na slovenski trg ne bodo pripeljali potniškega Kangooja, so se pri podjetju Star Import, ki od konca lanskega leta opravlja uvozniške posle za Mercedes-Benzove osebne avtomobile in lahka gospodarska vozila, domislili še posebne prodajne akcije. Za vsakega prodanega tovornega Citana bodo namreč enemu od slovenskih vrtcev ki ga bo določil žreb, pripeljali 100 kilogramov jabolk sadjarstva Mirosan.

Seveda pa novi dostavnik, ki je nastajal družno z Renaultovim Kangoojem, ni namenjen samo prevozu sadežev. Drsna vrata, ki so lahko na obeh bokih, omogočajo natovarjanje različnih predmetov na tesnih parkirnih mestih, nizek prag nakladanja (59 centimetrov) pa olajša dostop do tovornega prostora. Asimetrična zadnja vrata se lahko odprejo za 180 stopinj. Poleg tovornega Citana, ki lahko sprejme dve standardni paleti, je na voljo tudi Citan Tourer za prevoz do sedmih potnikov.

Obe izvedbi sta serijsko opremljeni z asistenčnimi sistemi za speljevanje v klanec, za izničevanje učinkov bočnega vetra, za zaznavanje vozil v mrtvem kotu in za omejevanje hitrosti s prepoznavanjem prometnih znakov. Na začetku prodaje so na voljo trije dizelski in dva bencinska motorja.

Pri 1,5-litrskem Renaultovem turbodizelskem štirivaljniku je mogoče izbirati med izvedbami s 55, 70 in 85 kilovati (75, 95 in 116 KM), prisilno polnjeni 1,3-lirski bencinski štirivaljnik pa lahko razvije 75 ali 96 kilovatov (102 oziroma 131 KM). Izvedbam z motorji z notranjim zgorevanjem se bo pridružil še e-Citan z električnim pogonom.

Osnovni tovorni Citan je naprodaj za 18.779, potniški pa za slabe tri tisočake več.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja