Nujen vpoklic za približno 118 tisoč avtomobilov zaradi nevarnosti požara

Nujen vpoklic za približno 118 tisoč avtomobilov zaradi nevarnosti požara (foto: Volkswagen)
Volkswagen

Koncern Volkswagen je na servisni pregled vpoklical hibridna vozila, ki jih zaradi okvare varovalke baterije lahko zajame ogenj ali pride do električnega udara.

Omenjena napaka se lahko pojavi pri Volkswagnovih modelih Golf, Tiguan, Passat, Arteon in Multivan T7,  vpoklic pa naj bi veljal  tudi za Škodine modele Octavia iV, Octavia RS iV in Superb iV. O točnem številu prizadetih modelov drugih znamk skupine Volkswagen, torej za avtomobile Audija in Seata, ki temeljijo na enaki tehnični platformi, še ni podatkov.

Nemška zvezna uprava za avtomobilski promet (KBA) navaja, da gre za vozila izdelana v letih 2019 do 2022, sicer pa je do zdaj znan en sam primer, ko je lani zaradi omenjene napake zagorel Volkswagen Golf. Med obsežnimi pregledi so pri Volkswagnu ugotovili, da ima varovalka v pogonskem sistemu nekaterih priključno-hibridnih vozil v posameznih primerih lahko okvare, ki  najslabšem primeru lahko povzroči, da v primeru prenapetosti morda ne deluje pravilno.

O morebitnem vpoklicu bodo lastnike prizadetih vozil obveščali po ustaljenem postopku. Gre za preventivni ukrep v okviru katerega bodo v pooblaščenih servisnih delavnicah na visokonapetostni baterijski stikalni modul namestili izolacijsko podlogo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol