O združitvi FCA in PSA bo odločala EU

12. 5. 2020 | Jure Šujica
Deli
O združitvi FCA in PSA bo odločala EU (foto: Profimedia)
Profimedia

Podjetji sta vlogo za odobritev združitve pri Evropski komisiji vložili v petek in tako zanikali govorice o propadlih pogajanjih. Odločitev komisije naj bi bila znana čez dober mesec dni.

Združitev dveh od že zdaj velikih avtomobilskih konglomeratov, koncernov Fiat Chrysler Automobiles in PSA, je bila ena izmed najpomembnejših novic avtomobilskega sveta lani, pa čeprav do nje sploh še ni prišlo. Deloma je bila za prekinitev dogajanja kriva tudi negotova situacija, povezana z aktualno epidemijo covida-19, v tem času pa se je celo govorilo, da naj bi dogovor o združitvi celo propadel. Pozneje se je sicer izkazalo, da so govorice neresnične, do združitve pa bi lahko prišlo v sredini poletja – po tem, ko bo odločitev odobrila tudi Evropska komisija.

Novo podjetje, ki bi nastalo z združitvijo PSA in FCA, bi postalo četrti največji avtomobilski proizvajalec na svetu, katerega ocenjena vrednost naj bi znašala dobrih 46 milijard evrov. Pri tako velikem proizvajalcu s portfeljem, ki bi združeval kar 14 avtomobilskih znamk, se seveda pojavi tudi vprašanje monopola na trgu, zaradi česar bo morala dogovor o združitvi potrditi tudi Evropska komisija oziroma urad za nadzor konkurence.

Vloga za odobritev združitve je bila, kot je lahko razvidno tudi na spletni strani Evropske komisije, vložena v petek prejšnji teden, komisija pa naj bi odločitev o tem, ali dovoli združitev ali ne, sprejela najpozneje 17. junija. Scenarijev je ob tem lahko več. Komisija namreč lahko združitev dovoli brez kakršnihkoli omejitev, lahko pa se odloči tudi za postavitev določenih pogojev (kot je na primer prisotnost posameznih znamk na določenih trgih in podobno). Da bi združitev prepovedali, je po drugi strani bolj malo verjetno.

 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja