Ob izpit že z 21 kilometri na uro prehitro

28. 4. 2020 | Jure Šujica
Deli

Ostreje pa tudi nad voznike, ki ne bodo upoštevali pravil razvrščanja v primeru prometne nesreče in zastoja na avtocestah.

Z današnjim dnem v Nemčiji v veljavo prihaja prenovljen zakonik o cestno-prometnih predpisih. Medtem ko je Nemčija še do nedavnega veljala za relativno liberalno državo na tem področju, pa se vsaj zunaj avtocest zadeve močno spreminjajo. Nov zakon namreč predvideva nekatere izmed najostrejših sankcij za prehitre voznike in številni posamezniki – pa tudi skupine – novemu pravilniku močno nasprotujejo.

Po novem bodo tako vozniki, ki bodo znotraj naselja najvišjo dovoljeno hitrost prekoračili za 21, zunaj naselja pa za 26 kilometrov na uro, kaznovani z odvzemom vozniškega dovoljenja za mesec dni in 80 evri denarne kazni. Omenjeno potezo so najostreje kritizirali pri Automobilclub Mobilu, kjer so idejo ministra za transport, Andreasa Scheuerja, označili za »uničevalca vozniških dovoljenj.« Mimogrede, enak ukrep in kazen od 200 do 320 evrov bosta izrečena tudi posameznikom, ki ne bodo sodelovali pri vzpostavitvi reševalnega pasu oziroma ga bodo neupravičeno uporabljali sami.

Kazni tudi za preglasne voznike?

Nekoliko bolj so bili na drugi strani do novih ukrepov prizanesljivi pri drugih avtomobilskih klubih, med drugim tudi pri ADAC-u in avtomobilskem klubu Europa, kjer nove ukrepe sicer pozdravljajo, vseeno pa po mnenju posameznikov ukrepi niso popolni. Največ kritik tako leti na dejstvo, da so kazni za prekrške bodisi izjemno blage ali pa izjemno stroge – hkrati pa manjka 'ukrepov na sredini'.

Poleg ukrepov, vezanih na hitrost, so Nemci pripravili še nekaj drugih novosti. Tako so zdaj med vožnjo jasno prepovedali uporabo aplikacij, ki prikazujejo položaj stacionarnih merilnikov hitrosti, z deset na 30 evrov pa so povišali kazen za prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti za manj kot deset kilometrov na uro. Ob tem oblasti še vedno razmišljajo o tem, da bi z 20 na 100 evrov dvignili kazen za voznike, ki znotraj naselij po nepotrebnem z vozili povzročajo prekomeren hrup.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol