Od danes desno tudi pri rdeči luči: kje najprej in pod kakšnimi pogoji?

19. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli

Prva opažanja kažejo na to, da so vozniki že seznanjeni z novostjo.

Slovenija je pred dnevi dobila ene izmed največjih sprememb na področju prometne zakonodaje v zadnjih letih, ki med drugim prinašajo znižanje kazni za prekoračitev najvišje dovoljene hitrosti, zvišanje kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, prvič doslej pa bo v Sloveniji mogoče zavijati v križišče tudi pri rdeči luči na semaforju, pri čemer pa so pristojne službe sedaj pričele s postavljanjem prvih označb.

Zavijanje pri rdeči luči bo namreč dovoljeno le v primeru, da bo na semaforju ob rdeči luči nameščena kvadratna oznaka z zeleno puščico na črni podlagi. Tudi v tem primeru pa voznik, ki bo izkoristil to izjemo, ne bo imel prednosti, pač pa bo moral počakati na prosto smer, na kar opozarja tudi Erik Logar, vodja področja varne mobilnosti na varno mobilnost na Avto-moto zvezi Slovenije.

Prvo tovrstno oznako so sicer danes postavili v Ljubljani, nahaja pa se v Šentvidu, natančneje na križišču med magistralno cesto Kranj-Ljubljana in Kolesarsko potjo pri nekdanji gramozni jami, kjer v zgodnih jutranjih  in kasneje popoldanskih urah pogosto prihaja do zastojev. Ob tem pa je mogoče v praksi opaziti, da so vozniki že dodobra seznanjeni z novostjo, saj večina izmed njih že s pridom uporablja možnost zavijanja desno ob rdeči luči.

Preberite še:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel