Odločitev je padla: Carlos Ghosn ni več predsednik Renaulta

24. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Upravni odbor Renaulta je že imenoval novo vodstvo, hkrati pa novemu predsedniku namenil dodatne zadolžitve.

Z današnjim dnem je Carlos Ghosn tudi uradno postal nekdanji generalni direktor in predsednik znamke Renault. Omenjenih funkcij sicer ni opravljal že več kot dva meseca, kolikor mineva od njegove aretacije v Tokiu zaradi nepravilnosti, ki naj bi jih zagrešil kot prvi mož podjetja Nissan. Po tem, ko ga je japonsko podjetje nemudoma razrešilo vseh funkcij, je v Renaultu še do nedavnega užival podporo vodstva, prejšnji teden pa so se naposled pojavile špekulacije, da bo vendarle moral zapustiti oba položaja tudi v francoskem podjetju.

Špekulacije so se zdaj izkazale za resnične. Danes dopoldan se je namreč v pariškem predmestju Boulogne-Billancourt, kjer stoji sedež avtomobilskega proizvajalca, sestal upravni odbor znamke. Poleg sprejeta dogovorjenega odstopa Ghosna so tako že imenovali nova člana vodstva. Po pričakovanjih bo predsednik in generalni direktor podjetja postal nekdanji prvi mož gumarskega velikana Michelin, Jean-Dominique Senard, medtem ko bo mesto izvršnega direktorja prevzel Thierry Bolloré.

Poleg običajnih nalog bo moral novi predsednik spremljati delo uprave podjetja. Ugotovitve, ki jih bo pri tem zbral, bo moral nato posredovati odboru direktorjev znamke skupaj s predlogi o spremembah. Tako bo izveden tudi najbolj miren prehod na novo strukturo. Novi predsednik bo hkrati skrbel še za odnose med vsemi tremi znamkami v navezi Renault-Nissan-Mitsubishi.

Kakšna bo usoda dosedanjega predsednika Renaulta Carlosa Ghosna, za zdaj ostaja skrivnost. Renault namreč v zvezi s tem ni objavil nobene novice, pričakovati pa je, da se bodo zdaj začela pogajanja o višini odpravnine, ki naj bi jo 64-letnik prejel.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"