Odpovedan še en spomladanski avtomobilski salon

11. 3. 2020 | Jure Šujica
Deli
Odpovedan še en spomladanski avtomobilski salon (foto: Profimedia)
Profimedia

Najstarejši avtomobilski salon v ZDA naj bi svoja vrata namesto v aprilu (če se kriza ne bo nadaljevala v poletje) odprl konec avgusta

Koronavirus se iz Kitajske in Evrope sedaj širi naprej na zahod, prek Atlantika v Severno Ameriko. Zaradi njega po vsem svetu odpovedujejo bolj ali manj večje javne prireditve, na katerih bi se lahko zbralo večje število ljudi in po tem, ko je bil odpovedan za pred dnevi načrtovan avtomobilski salon v Ženevi (sicer najpomembnejši na stari celini v tem letu), so se sedaj organizatorji odločili prestaviti tudi avtomobilski salon v New Yorku.

Gre za enega najstarejših tovrstnih dogodkov na svetu, ki je svoja vrata prvič odprl že leta 1900, organizatorji, združenje newyorških avtomobilskih trgovcev, pa je prav zaradi odpovedi salona v Ženevi dogodek želelo izpeljati v tradicionalnem terminu 8. aprila. Med drugim so že opremili dvorane s skupno 70 postajami z razkužili za roke. A očitno tudi to ni bilo dovolj in sprejeta je bila odločitev, da bo salon prestavljen na konec avgusta, začenši z novinarskimi predstavitvami 26. tega meseca.

Kaj pa Pariz?

Ne glede na to, da je bil salon 'zgolj' prestavljen in ne odpovedan, to pomeni številne težave za avtomobilske proizvajalce. Na omenjenem salonu naj bi namreč premiero doživelo okrog 50 novih modelov avtomobilov, ki bodo sedaj svoj debi najverjetneje doživeli prek spletnih predstavitev, do začetka salona pa bo marsikateri od njih že zapeljal na cesto.

Prestavitev newyorškega avtomobilskega salona na avgust bi vsaj do neke mere lahko še dodatno zmanjšal vpliv najstarejšega avtomobilskega salona na svetu, pariškega, ki se, podobno kot se je frankfurtski salon, sooča z vedno manjšim obiskom. Ta bo namreč svoja vrata (predvidoma) odprl prvega oktobra, manj kot mesec dni po zaključku newyorškega, ki bi mu lahko speljal marsikatero novost, ki sicer ni vezana na evropski trg.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja