Odstrt pogled na mobilnost v prihodnjem desetletju; bomo tudi spali in sestankovali v avtomobilih?

Skupina Volkswagen bo predstavila raziskovalno vozilo za avtonomno vožnjo in z modularnim notranjim konceptom, ki omogoča potovanje po meri

23. 9. 2022

Na sejmu Chantilly Arts & Elegance v bližini Pariza bo skupina Volkswagen predstavila inovativno oblikovalsko študijo, ki bo na novo opredelila mobilnost na dolge razdalje v prihodnosti. Električno gnano vozilo je pravi prototip, ki vozi avtonomno (stopnja 5) in prikazuje realen pogled na mobilnost prihodnjega desetletja. Zaradi modularnega koncepta notranjosti avtomobil, se prilagodljiva, trajnostna mobilnost ponuja kot alternativa letom na kratke razdalje. Namen raziskovalnega vozila je preizkusiti koncept in nove funkcionalnosti ter odziv morebitnih kupcev. Koncept z imenom Gen.Travel predstavlja mešanca med limuzino in večnamenskim vozilom terna ta način  opredeljuje trajnostno in digitalno mobilnost za prihodnje generacije. Avtomobil vozi avtonomno in voznika spremeni v sproščenega sopotnika, ki ima čas za druge stvari kot so delo ali zabava.  Odvisno od konfiguracije se lahko v konceptnem vozilu prevažajo do štiri osebe. Za poslovna potovanja poskrbi konferenčna postavitev s štirimi udobnimi sedeži in veliko mizo sredi za sproščeno vzdušje. Dinamična osvetlitev ustvarja prijetno delovno okolje in preprečuje potovalno slabost. Postavitev za nočitev omogoča pretvorbo dveh sedežev v dve postelji, ki ju je mogoče razklopiti v popolnoma raven položaj.

Futuristična zunanjost je razdeljena na dva dela: prozorna steklena kabina je popolnoma vključena v spodnji del, v katerem je vsa tehnika. Okenski rob je v višini pasu, kar omogoča panoramski  pogled. Hkrati potniki, ki  avtomobil uporabljajo za spanje, ne doživljajo motečih učinkov  zunanjih vplivov.

Gen.Travel ima aktivno vzmetenje z nadzorom karoserije, ki vnaprej izračuna navpične in bočne premike, kot so pospeševanje, zaviranje ali zavijanje, ter ustrezno optimizira slog vožnje in pot. Umetna inteligenca in popolnoma avtonomna vožnja v konvojih sta lastnosti, ki bosta prispevali k nadaljnjemu povečanju dosega na potovanjih na dolge razdalje, vse skupaj pa koncept uvršča med avtomobile za prihodnje desetletje.