Odvzem avtomobila zaradi smetenja? V Romuniji se ne šalijo

5. 7. 2022 | Jure Šujica
Deli
Odvzem avtomobila zaradi smetenja? V Romuniji se ne šalijo (foto: Profimedia)
Profimedia

Po poročanju tujih medijev gre že za četrt takšen primer.

Avtocestna postajališča, počivališča in bencinski servisi so običajno mesta, kjer imajo vozniki dovolj priložnosti, da se znebijo vseh smeti, ki nastanejo med vožnjo. Kljub temu pa se najdejo posamezniki, ki različne odpadke, od cigaretnih ogorkov, do plastenk za pijačo, različne papirčke in druge smeti preprosto odvržejo skozi okno na tla. Gre seveda za kaznivo dejanje, ki pa je le redko sankcionirano, vsaj v Sloveniji. Drugod pa utegnejo takšna dejanja sankcionirati precej bolj resno.

O primeru para iz Romunije, ki da le malo poudarka na čistost okolja tako poroča hrvaški avto klub HAK. Dvojica naj bi se tako podala na popotovanje po državi, na neki točki pa sta se odločila, da potrebuje njun avtomobil nekaj čiščenja. Vse smeti sta se odločila spraviti v eno vrečo in jo nato preprosto odvreči na točki postanka. Ob tem pa se nista zavedala se jima približujejo policisti, ki za njuno dejanje niso imeli niti najmanjšega razumevanja za njuno dejanje.

Preberite še: Država, ki je pravi raj za kamperiste, v nizki sezoni pa lahko avtodom parkirate praktično kjerkoli

Prekrškarjema so namreč namenili kar 1.100 evrov denarne kazni, kar pa še zdaleč ni vse. Zaradi prekrška, ki so ga zabeležile tudi nadzorne kamere so jima namreč zaplenili tudi osebni avtomobil. Gre za nekoliko starejši primerek Volkswagen Golfa Variant četrte generacije, ki je sicer po naših ocenah vreden vsaj toliko, kolikor znaša višina kazni, ki sta jo prejela.

Kakšna bo usoda vozila ni znana, gre pa še za en dokaz vse strožjih sankcij, povezanih z onesnaževanjem okolja, ki se jih poslužujejo različne evropske države. Nenazadnje že za četrti avtomobil, ki so ga romunske oblasti zaplenile voznikom, ki so onesnaževali okolje. Tem nato preostane le še tožba, s katero jim morda uspe dokazati, da niso bili v prekršku in s katero morda naposled dosežejo znižanje kazni.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol