Olajšanje pri Volkswagnu, težave z najpomembnejšim modelom so odpravljene

5. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli

Ker si z Golfom enak sistem deli tudi Škoda Octavia, pomeni, da bo rešitev veljala tudi zanjo.

Nemški Volkswagen se je pred dobrima dvema tednoma znašel v precejšnji zagati. Kmalu po zagonu proizvodnje novih avtomobilov, ki je zaradi izbruha korona virusa stala več tednov so morali namreč v nemškem podjetju zaustaviti proizvodnjo še vedno povsem sveže osme generacije modela Golf.

Kot so takrat sporočili v izjavi za javnost, je bil razlog za zaustavitev proizvodnje – mimogrede, enak ukrep je bil sprejet tudi za Škodo Octavio – v napaki na sistemu za samodejni klic v sili. Celoten sistem je imel namreč motnje v neprekinjeni brezžični povezavi, zaradi česar njegovo delovanje ni bilo 100-odstotno.

Ob napovedani prekinitvi so pri Volkswagnu obljubili, da bodo rešitev za nastalo težavo našli v mesecu juniju, to pa se je naposled tudi zgodilo. Rešitev so našli v spremembi programske kode, spremembo pa so vnesli v vse nove avtomobile, enak ukrep pa bo sledil tudi v Škodi Octavii.

Težava je tako rešena vsaj kar se tiče proizvodnje novih vozil, ne pa tudi za vse že izdelane avtomobile. Teh je po podatkih podjetja zgolj v Nemčiji okrog 15.000. V Wolfsburgu so se tako že povezali z nemško agencijo za transport, od katere zahtevajo podatke o trenutnih lastnikih prodanih vozil, za katere bodo nato v prihodnjih dneh pripravili obvestila o vpoklicih. Enak ukrep lahko medtem pričakujejo tudi kupci slovenskih vozil.

Avtomobilov z omenjeno napako je bilo v Sloveniji sicer po podatkih generalnega uvoznika Porsche Slovenija prodanih okrog 70. Prva vozila, ki so prišla na naša tla so bila namreč namenjena testnim flotam, prodaja pa je bila kasneje prekinjena tudi zaradi koronavirsa. Ob tem dodajajo, da so vozila tudi z omenjeno napako še vedno povsem funkcionalna, vendar pa obstaja majhna verjetnost, da se v primeru prometne nesreče ne bi sprožil samodejni klic v sili. Vpoklic naj bi bil sicer izveden med 15. in 19. junijem.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja