Opel Astra zapeljala v Slovenijo. Ampak... (novo v Sloveniji)

19. 11. 2021 | Jure Šujica
Deli

Motorna paleta bo po predvidevanjih popolna z letom 2023.

Vzponi in padci so ključni del avtomobilske industrije in avtomobilskih proizvajalcev. Teh je v zgodovini veliko doživel tudi Opel, za katerega se je še pred nekaj leti zdelo, da se mu ne piše nič dobrega. Nato pa je sledil prevzem (koncern PSA) in prebujenje, najprej v obliki Corse, nato pa tudi Mokke in sedaj še Astre, najbolje prodajanega modela znamke. Od leta 1991 so jih prodali preko 15 milijonov, hkrati pa velja za peti najbolje prodajani avtomobil v Sloveniji.

Novi Astri, že 11. po vrsti če upoštevamo še vse generacije modela Kadett, zato najverjetneje čaka kar nekaj lepih let na naših cestah. Ampak… kot sem namignil že v naslovu prispevka se je zataknilo že ob samem prihodu oziroma še pred njim. Čeprav je nova Opel Astra že pripravljena za na cesto, pa ob trenutni situaciji ter težavami s proizvodnjo novih vozil domačemu zastopniku oziroma tovarni enostavno še ni uspelo zagotoviti novih vozil za slovenske kupce.

V Nemčiji od dobrih 22.000 evrov dalje

Čeprav smo bili danes priča dramatični domači predstavitvi avtomobila (ki ni bil deležen niti prave mednarodne predstavitve), pa sta bil a oba avtomobila namenjena zgolj prezentaciji in ju posledično še nismo mogli zapeljati. So pa zato pri Oplu obljubili, da bodo prva naročila začeli sprejemati v januarju, ko bodo znane tudi cene vozil. Prva vozila bodo do kupcev nato predvidoma prišla nekje do spomladi, kar je bilo sicer pričakovati že septembra ob spletni predstavitvi. V Nemčiji bo sicer Nova Astra na voljo od 22.465 evrov dalje.

Sicer pa bo nova Astra prvič doslej na voljo s štirimi tipi pogonskih sklopov: dizelskim, bencinskim, hibridnim in električnim. Slednji bo sicer na voljo z letom 2023, preostali pa že ob začetku prodaje. Bencinske barve bodo zastopali 1,2-litrski, dizelske pa 1,5-litrski motorji. Odvisno od vrste pogona bo motorna moč znašala med 81 in 165 kilovati oziroma med 110 in 225 'konji'. Za kar največjo varnost bodo poskrbeli tudi številni asistenčni sistemi, tudi tisti, ki bodo skrbeli za varnost na avtocestah – pri vseh hitrostih.