Opel Combo se pridružuje Berlingu

19. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Ponudba motorjev bo obsegala običajne in turbobencinske ter dizelske, prvič bo na voljo osemstopenjska avtomatika.

Na svet je prišel drugi izmed trojčkov nemško-francoskih staršev. Tako nekako lahko povzamemo predstavitev novega Oplovega Comba pete generacije, ki je po novem narejen na enaki platformi kot nedavno predstavljeni Citroën Berlingo in pa prihajajoči Peugeot Partner. A trojčki, kot vse kaže, ne bodo enojajčni. Combo namreč že navzven kaže novo identiteto, kar se najbolje odraža na prednjem delu, ki je popolnoma drugačen v primerjavi z Berlingom in mnogo bolj podoben preostalim članom nemške družine.

Tako kot oba francoska člana trojice bo tudi Combo – v družinski različici z dodatkom Life – veliko bolj družinsko usmerjen kot kdaj do sedaj. Na to poleg možnosti sedmih sedežev in boljših uporabljenih materialov kaže tudi cel kup dodatkov za večje udobje, tudi panoramska streha. V kombinaciji z njo bo avtomobil opremljen tudi z več predali pod stropom vozila in z večjim, 36-litrskim predalom nad prvo vrsto sedežev. Ti predali bodo opremljeni z LED osvetlitvijo.

O tem, da gre za pravi družinski avtomobil in ne več za dostavnika, priča tudi veliko drugih dodatkov za udobje in varnost. Pri Oplu tako poudarjajo ogrevan usnjen volan, ogrevana prednja sedeža, za doplačilo pa bo avtomobil mogoče opremiti tudi z dodatnim grelcem kabine, ki ga bo mogoče vključiti na daljavo. Poleg najrazličnejših pripomočkov za večjo varnost med vožnjo, med katerimi je tudi električni diferencial IntelliGrip iz modela Grandland X, pa so veliko pozornosti namenili tudi pomoči pri parkiranju in vožnji po ozkih cestah. Vozilo bo tako lahko opremljeno s sistemom za (pol)samodejno parkiranje – voznik nadzira le hitrost vozila – in s sistemom Flank Guard z 12 senzorji, nameščenimi okrog vozila. Ta sistem pri hitrosti do deset kilometrov na uro ves čas preverja okolico vozila pred morebitnimi nevidnimi oviramo (stebrički in podobno), na katere opozarja z zvočnimi in svetlobnimi opozorili.

Opel bo začel novega Comba izdelovati v prvi polovici letošnjega leta, ko bodo znane tudi cene. Kupci bodo prve avtomobile dobili v drugi polovici leta 2018.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja