Panoz predstavil samopopravljivo barvo za svoje avtomobile

16. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Zaradi posebne sestavine naj bi se barva ob manjših poškodbah ob izpostavitvi soncu popravila sama.

Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste na dovozu na domače dvorišče ali pa v nakupovalni center zaradi trenutka nepazljivosti avtomobil zaznamovali z grdo prasko? Še huje pa je, če vam je kdo drug avtomobil opraskal na parkirišču in nato pobegnil. Pri novejših avtomobilih tovrstne situacije po navadi lahko rešimo s kasko zavarovanjem, pri starejših pa moramo za popravilo poškodb kar sami seči v žep.

Zelo dobrodošla je zato rešitev, ki jo je pred dnevi predstavil butični ameriški proizvajalec športnih avtomobilov Panoz. V sodelovanju s podjetjem Feynlab je namreč na svoje nove avtomobile začel nanašati novo vrsto avtomobilskih lakov. Skrivnost teh je vsebnost posebnih polimerov, ki lahko ob poškodbi laka in izpostavljeni vročini poskrbijo za samodejno popravilo barve. Za popravilo tako zadostuje izpostavljenost soncu, obe podjetji pa zatrjujeta, da je postopek mogoč pri plitkejših praskah in drugih poškodbah, ki jih na primer lahko povzročijo krtače v avtopralnici ali drugi izdelki.

Panoz je nove vrste lakov že začel uporabljati, serijsko pa bo na voljo pri vseh avtomobilih znamke. Kakšen je strošek uporabe nove barve, sicer ni znano, a je najverjetneje zanemarljiv v primerjavi s ceno vozil. Te se namreč začnejo pri 159 dolarskih tisočakih oziroma 137.000 evrih, kolikor stane dvosed Esperante Spyder.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"