'Papirnati' policisti se vračajo na ceste

19. 8. 2019 | Jure Šujica
Deli

Z današnjim dnem bodo v Posočju za varnost na cestah skrbele tudi silhuete policistov.

Na voznike v Posočju bo od danes naprej prežalo še nekaj več policistov. A vsi ti, ki so bili z današnjim dnem uvedeni v delo, vas ne bodo kaznovali za prehitro vožnjo, pa čeprav bodo imeli v rokah merilnik hitrosti. No, to ne bo pravi merilnik, pa tudi policisti ne bodo pravi. Gre namreč za silhuete policistov, katerih namen pa ostaja enak kot pri tistih pravih in to je zmanjševanje hitrosti, še posebno na kritičnih odsekih.

Silhuete policistov smo na naših cestah v preteklosti sicer že srečevali (sicer v nekoliko drugačni podobi, kjer je bil zraven zajet tudi avtomobil), ob nekoliko slabši statistiki na področju varnosti v letošnjem letu, pa so se na Agenciji za varnost prometa in policiji odločili, da omenjeno rešitev znova vrnejo v uporabo. Po digitalnih prikazovalnikih hitrosti 'Vi vozite' bo tako to še eden v vrsti preventivnih ukrepov za zmanjševanje hitrosti brez izvajanja represije, katerega pa za enkrat še ne bodo uvedli v drugih delih države.

Ne kazni, izobraževanje

Omenjeno novost so tako danes predstavili na tiskovni konferenci v Posočju, kjer se je sicer prometna varnost v zadnjem obdobju najbolj poslabšala. Kar sedem izmed 11 smrtnih žrtev na območju PU Nova Gorica je življenje izgubilo v okolici Bovca, še ena pa v občini Tolmin. Silhuete policistov bodo tako k zmanjševanju hitrosti pomagale v kombinaciji s pravimi policisti, s čimer bodo vozniki le s težavo vedeli, ali gre za pravega policista ali ne.

Predstavitve novosti se je sicer udeležila tudi v.d. direktorice Agencije za varnost prometa, Vesna Marinko, ki je ob tem izpostavila pripravljenost na srečanje vseh deležnikov, ki v Posočju skrbijo za prometno varnost. Ob tem je izpostavila dejstvo, da se prometna varnost zadeva vseh udeležencev na cesti, ob tem pa dodala, da recept za večjo varnost ni višanje kazni za prekoračitev hitrosti, temveč izobraževanje, opozarjanje in strpnost do drugih soudeležencev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol