Začelo se je - preveliki avtomobili v nekatere garažne hiše nimajo več vstopa!

15. 5. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Začelo se je - preveliki avtomobili v nekatere garažne hiše nimajo več vstopa! (foto: Profimedia)
Profimedia

Avtomobili rastejo, parkirna mesta pač ne ... in zgodilo se je neizbežno.

Avtomobili postajajo vse večji in vse pogostejši na mestnih ulicah, vendar to v nekaterih državah zaradi velikosti javnih parkirišč predstavlja težavo. Zato so morali poseči po skrajnih ukrepih.

To se je zgodilo v Angliji, natančneje v petih okrožjih: Wokingham, Južni Hams, Broadland, Južni Norfolk in Zahodni Devon.

Profimedia

Na portalu b92.net so ob tem zapisali, da na teh območjih voznike čaka kazen, če želijo parkirati v določenih javnih garažah in je njihovo vozilo daljše od petih metrov. V nekaterih drugih okrožjih velja podobna omejitev, kot na primer v Torquayu, kjer vozila ne smejo biti daljša od 5,35 metra.

Standardi izpred 50 let

Kot je razkrila britanska raziskava, kar 90% občin v Angliji sploh nima v načrtu povečanja javnih parkirišč, da bi lahko sprejela večja vozila, kar je zanimivo, saj se standardi za minimalne dimenzije parkirišč niso spremenili že več kot petdeset let.

Leta 1970 je moralo biti parkirno mesto namreč široko najmanj 2,4 metra in dolgo 4,8 metra. Vendar se je od takrat avtomobili precej zrasli.

Profimedia

To je večinoma posledica kombinacije sodobnega oblikovanja avtomobilov in strožjih varnostnih standardov, pri čemer ena raziskava kaže, da je sedem od desetih najbolj prodajanih znamk avtomobilov v Veliki Britaniji lani proizvedlo vsaj en avtomobil, ki je daljši od petih metrov.

Prav zaradi tega v garažah ni mogoče parkirati avtomobilov, kot so Audi A8, Kia EV9, najnovejši Range Rover ali Tesli Model S in Model X.

Preberite še: