Pazite! To je razvada, ki jo počne veliko voznikov, policisti bodo v naslednjih dneh pozorni nanjo

21. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Največkrat jo policisti opažajo pri voznikih, starih med 25 in 44 leti, ki skupaj pripomorejo kar k slabi polovici prekrškov.

V preteklih dneh so policisti po Sloveniji voznike poostreno zaustavljali in preverjali morebitno prisotnost alkohola v njihovi krvi. Jasno, razlog za to so bila številna praznovanja, povezana z martinovanjem, ko se praviloma steče veliko alkohola. Z današnjim dnem pa slovenski policisti že pripravljajo novo akcijo, ki je povezana z nadzorom nad uporabo mobilnih telefonov za volanom.

Čeprav na različnih ravneh že dolga leta potekajo različne dejavnosti, s katerimi želijo njihovi avtorji zmanjšati obseg tega problema, svoje pa dodajo tudi proizvajalci, ki s storitvami, kot je Android Auto, želijo pri voznikih zmanjšati potrebo po uporabi mobilnih telefonov, je to še vedno eden največjih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč.

Letos so policisti do 15. novembra sicer zabeležili bistveno manjše število prekrškarjev kot v enakem obdobju lani (22.540, lani v istem obdobju 30.866), od tega slabih 14.000 med vozniki osebnih avtomobilov. Ob tem so zabeležili porast tovrstnih prekrškov med uporabniki električnih skirojev. Največji delež voznikov uporabnikov mobilnega telefona med vožnjo so sicer predstavljali vozniki, stari med 25 in 34 let (27 odstotkov) oziroma med 35 in 44 let (20 odstotkov).

Tudi prostoročno telefoniranje ni rešitev, saj je še vedno motilec

Kako veliko motnjo predstavljajo mobilni telefoni za voznike, je sicer nedavno odkrivala dr. Tina Cvahte Ojsteršek s Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru v doktorski nalogi z naslovom Vizualna pozornost voznika na prometno okolje in dogajanje ob prisotnosti motenj znotraj vozila.  V raziskavi je sodelovalo 23 posameznikov, izkazalo pa se je, da zaradi motenj, povezanih z uporabo mobilnega telefona (predvsem pisanja tekstovnih sporočil) in brskanja po spletu, vozniki na cesto gledajo kar 30 odstotkov časa manj, kot bi ob popolni osredotočenosti na vožnjo.

Mednarodne raziskave kažejo, da vozniki pri pisanju SMS-sporočil pogled s ceste umaknejo za kar pet sekund. Pri tem pri hitrosti 50 kilometrov na uro prevozijo 70 metrov, pri hitrosti 130 kilometrov na avtocesti pa že 180 metrov.

Ob zadnjih spremembah prometne zakonodaje je sicer prišlo tudi do občutnega dviga kazni za uporabo mobilnega telefona med vožnjo, ki sedaj znaša 250 evrov in tri kazenske točke. Ta dvig in možnost prostoročne uporabe mobilnih telefonov sta verjetno tudi razloga za zmanjšanje števila zabeleženih prekrškov. Vseeno pa policisti opozarjajo, da tudi prostoročna uporaba telefona med vožnjo zmanjšuje pozornost, zato jo odsvetujejo.