Pelješki most praznuje mejnik

25. 11. 2022
Deli
Pelješki most praznuje mejnik (foto: Jure Šujica)
Jure Šujica

Čez Pelješki most se je v štirih mesecih peljalo že več kot milijon vozil, kar je v povprečju več kot 250.000 na mesec oziroma okoli 8500 na dan. Največ, približno 460.000 vozil, je most prečkalo v turistično najbolje obiskanem mesecu avgustu, so sporočili iz podjetja Hrvatske ceste. Milijonto vozilo je most prečkalo v torek ob 12.52.

Kdo je bil milijonti potnik, ni znano, ker na mostu zaradi tega niso hoteli ustavljati prometa, so sporočili iz Hrvatskih cest.

Promet prek Pelješkega mostu poteka nemoteno, odkar so ga odprli. Ustavljali ga niso niti v slabih vremenskih razmerah ali ob močnem vetru.

"Mostu zaradi vremenskih razmer, predvsem vetra, po vseh naših izračunih ne bo treba zapirati, saj smo zgradili kakovosten sistem zaščite pred vetrom," je za hrvaško nacionalno televizijo HRT pojasnil predsednik uprave Hrvatskih cest Josip Škorić.

Preberite še: Spoznajte most Pelješac iz prve roke. Kaj prinaša Hrvaški in kaj tujcem?

Pelješki most so odprli 26. julija letos. Dolg je 2,4 kilometra, zagotavlja cestno povezavo skrajnega juga Hrvaške s preostalim delom države in zaobide ozek pas ozemlja, kjer ima Bosna in Hercegovina dostop do Jadranskega morja.

Gre za največji infrastrukturni projekt države, financiran iz evropskih skladov. Celoten projekt gradnje mostu in 30 kilometrov vpadnic s kopenske in pelješke strani je ocenjen na nekaj več kot 525 milijonov evrov. K temu je EU prispevala 357 milijonov evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"