Pet najcenejših avtomobilov: pozabite na cene pod desetimi tisočaki!

Najcenejši ni  več model znamke, ki prisega na nizkocenovnost, ampak malček, ki bo kmalu zapustil avtomobilsko prizorišče

Tudi tisti, ki niso najbolje seznanjeni z razmerami na avtomobilske trgu, vedo, da so se avtomobili v zadnjem letu bolj ali manj potihoma podražili. In to v vseh cenovnih skupinah, torej tudi tisti, ki so še ne dolgo nazaj spadali v skupino  pod deset tisoč evrov. Takšnih modelov ni več in pri petih najcenejših avtomobilih na slovenskem trgu je treba pripraviti nekaj dodatnega denarja, tudi več ko dva tisočaka nad »magično« mejo.

1.      mesto: Fiat Panda 1.0 Easy – 10.690 evrov

Fiatov medvedek je najcenejši avtomobil na slovenskem trgu in hkrati tudi najstarejši med peterico cenovno najbolj dostopnih. V osnovni izvedbi ponuja prostor za štiri potnike, klimatsko napravo in najnujnejšo varnostno opremo. Pri motorjih ni veliko izbire, pogonu je v osnovi namenjen 1,0-litrski bencinski trivaljnik z 5 kilovati (70 KM)    

2.      mesto: Hyundai i10 1.0 Life – 10.730 evrov

Najmanjši Hyundaijev model je  eden najbolj zrelih v tem razredu. ročna klimatska naprava, precej izpopolnjena varnostna oprema, prostor za štiri potnike, soliden prtljažnik in dobre vozne lastnosti so uravnoteženi s ceno. Pri osnovni izvedbi malčka poganja živahen 1,0-litrski bencinski trivaljnik, ki iz sebe iztisne 49 kilovatov (67 KM).

3.      mesto: Kia Picanto 1.0 EX FuN-  11.599 evrov

Najmanjši model znamke Kia je nekoliko zapostavljen – verjetno zaradi nekoliko cenejšega »bratranca« Hyundaija i10, vendar ima nekaj več opreme. Ročna klimatska naprava spada v serijsko opremo osnovne izvedbe, pri kateri je pod motornim pokrovom 1,0-litrski bencinski trivaljnik, ki malčka poganja z 49 kilovati (67 KM).

4.      mesto: Dacia Sandero TCe 90 Essential – 12.090 evrov

Zanimivo je, da avtomobil nizkocenovne znamke ni najcenejši na slovenskem trgu, je pa zato največji in najbolj prostoren med peterico modelov z najugodnejšimi cenami. Žal so ga s prilagajanjem cene osiromašili za dandanes nepogrešljiv del  opreme za udobje – klimatske naprave. Osnovni pogonski stroj je 1,0-litrski prisilno polnjeni bencinski trivaljnik s 67 kilovati (91 KM).

5.      mesto: Kia Rio 1.2 LX Fun – 12.699 evrov

Rio je eden večjih avtomobilov v druščini petih najcenejših in izstopa tudi po udobju in voznih lastnostih. Zanimivo je, da med serijsko opremo osnovne izvedbe ni električnega pomika sprednjih stekel, vsebuje pa ročno klimatsko napravo. Za pogon skrbi preizkušeni 1,2- litrski bencinski štirivaljnik, ki razvije največjo moč 62 kilovatov (84 KM)