Pnevmatike iz recikliranih plastenk postajajo realnost, kdo jih bo imel prvi?

V enem kompletu avtomobilskih pnevmatik je lahko poliester iz štiridesetih plastenk, serijsko proizvodnjo s posebnim postopkom začenjajo pri Continentalu.

Pnevmatike iz recikliranih plastenk postajajo realnost, kdo jih bo imel prvi? (foto: Continental) Continental
9. 4. 2022

Continental je prvi gumarski proizvajalec, ki bo ponudi pnevmatike iz reciklirane poliestrske preje, ki jo pridobijo plastičnih plastenk. Z novim postopkom predelave v celoti nadomestijo običajni poliester v komplet standardnih pnevmatik za osebna vozila pa je poliester pridobljen iz okoli štiridesetih plastenk. uporablja material iz okoli 40 recikliranih PET plastenk.
Novo tehnologijo imenovano ContiRe.Tex so pri Continentalu predstavili septembra lani. Ker poliestrsko prejo pridobivajo iz rabljenih plastenk brez vmesnih kemičnih postopkov, je tehnologija veliko učinkovitejša od drugih načinov predelave. Poleg tega plastenke pridobivajo izključno iz regije, kjer nimajo urejenega zaprtega krožnega sistema za recikliranje.  V posebnem postopku recikliranja plastenke po odstranitvi pokrovčkov razvrstijo in mehansko očistijo. Po drobljenju jih predelajo v granulat in na koncu v poliestrsko prejo.
Tehnologijo ContiRe.Tex so pri Continentalu pripeljali v fazo proizvodnje v samo osmih mesecih. Vse pnevmatike s poliestrom iz plastenk imajo na bočnici poseben logotip in trenutno prihajajo iz tovarne v Lousadu na Portugalskem. Pri Continentalu intenzivno raziskujejo tudi druge alternativne materiale, s katerimi bi avtomobilske pnevmatike pri proizvodnji, uporabi in recikliranju postale še bolj energetsko varčne in okolju prijazne.