Po dolgih letih čakanja Lancia razkrila prvo novost

29. 11. 2022 | Jure Šujica
Deli

Čeprav ne gre za pravi avtomobil ali sploh avtomobil, koncept prinaša pomembne novosti.

V zdravniškem žargonu bi italijansko Lancio lahko opisali kot bolnika, priključenega na aparate, ki ji pomagajo ostati pri življenju, za kar gre zahvala modelu Ypsilon. A izboljšanje zdravstvenega stanja je na vidiku, kar poleg napovedi o novih modelih dokazuje tudi včerajšnji dan Lancie, ki so ga predstavniki znamke izpeljali kot napoved povsem novega obdobja.

Tega bo v prihodnjih letih najbolj zaznamoval prihod nove generacije (in povsem električno gnane) Lancie Ypsilon, ki bo na ceste zapeljala leta 2024. Kako bo novinka sicer videti, pri Lancii povsem razumljivo še ne razkrivajo, so pa na prestižnem dogodku razkrili nov oblikovalski jezik, poimenovan Pu+Ra. Gre za združitev besed Pure in Radical oziroma čistost in radikalnost, hkrati pa naj bi šlo za oblikovalski jezik, ki bo kos zobu časa.

Preberite še: Kupci pohiteli: Hyundai v nekaj urah na le petih trgih razprodal prvo serijo novega prestižnega modela

Če se ob tem zdi, da gre zgolj za prazne besede, pa so pri Lancii te besede nekoliko bolj plastično ponazorili z dejstvom, da naj bi se pri oblikovanju zgledovali po dveh avtomobilih iz preteklosti: Aurelia in Flaminia. Jasno, njune linije bodo ob tem združili s sodobnim dizajnom, vtis kakšen bo, pa ponazarja koncept, ali skulptura z imenom Pu+Ra Zero, poimenovana po še enem, sicer konceptnem, a hkrati markantnem modelu znamke. Stratos Zero.

Pu+Ra Zero je za zdaj zgolj skulptura, ki ponazarja vse ključne elemente, ki jih bo imel Ypsilon, pa tudi Delta, ki mu bo sledila na trg. Med njimi je tudi prepoznaven 'obraz' v obliki čaše oziroma keliha, ki pa je v tej skulpturi ponazorjen s tremi žarki svetlobe, tremi LED-trakovi, nad katerimi je nameščen prepoznavni napis Lancia. Pričakovati je, da prav ta del skulpture predstavlja namig, kako bo videti maska prihodnjih vozil.

S preobrazbo znamke pa Lancia dobiva tudi nov logotip. Osnova tega sicer ostaja bolj ali manj enaka, poznavalci pa bodo kljub temu hitro opazili posodobljeno in poenostavljeno zastavo z napisom Lancia, za katero se skriva krog, ki naj bi ponazarjal volanski obroč. A omenjenega logotipa Lancia ne bo uporabila na sprednjem, niti zadnjem delu svojih novih avtomobilov. Namesto tega bo prostor našel na stebričku B ali C, na kar nakazuje tudi Pu+Ra Zero.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja