Prodaja novih vozil v Sloveniji: prvi avto na lestvici po prodaji je ...

Prodaja novih vozil v Sloveniji: prvi avto na lestvici po prodaji je ... (foto: Renault)
Renault

Prodaja novih osebnih avtomobilov je  rahlo višja, prvi na lestvici najbolj priljubljenih med slovenskimi kupci ostaja Renault Clio.

Slika, ki jo kaže slovenski avtomobilski trg po dveh tretjinah leta, je zmerno optimistična. V osmih mesecih je bilo prvič registriranih 32.982 novih osebnih avtomobilov oziroma 15,4 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, ko jih je bilo 38.971. Zaostanek za lanskimi prodajnimi številkami se sicer nekoliko zmanjšuje, med vzroki za manjšo prodajo pa je poleg zastojev pri dobavah po vsej verjetnosti tudi energetska in splošna  draginja.

Med znamkami na prvih treh mestih ni presenečenj, na vrhu je z udobno prednostjo Volkswagen, Škoda je na drugem, tik za njo pa Renault. Na četrto mesto se je prebil Hyundai in na peto Toyota, nato pa do roba deseterice sledijo Kia, Peugeot, Opel, Dacia in Citroen.

Kljub priljubljenosti kompaktnih križancev je na prestolu najbolj prodajanega avtomobila v Slovenji ostal Renault Clio, Volkswagen T-Roc je zavzel drugo in Škoda Octavia tretjo stopničko zmagovalnega odra. V deseterici z najboljšo prodajno bero so še Kia Sportage, Volkswagen Tiguan, Toyota Yaris Cross, Hyundai Tucson, Volkswagen T-Cross, Renault Captur in Peugeot 208.

Pri električnih avtomobilih, ki beležijo prodajno rast (v letošnjih osmih mesecih 1354, lani 961), je presenetljivo prvo mesto pripadlo Teslinemu modelu Y, pred električnim Renaultom Twingom, Škodo Enyaq, Dacio Spring in Hyundaijem Kono EV.

Precej bolj zaskrbljujoče je stanje pri lahkih gospodarskih vozilih, kjer zaostanek za lansko prodajo s 6620 vozili znaša kar 24,6 odstotka; v prvih dveh tretjinah leta je bilo prvič registriranih 4987 novih dostavnikov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja