Po Volkswagnu proizvodnjo zaustavlja tudi Škoda. Kaj je razlog?

8. 9. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Po Volkswagnu proizvodnjo zaustavlja tudi Škoda. Kaj je razlog? (foto: Profimedia)
Profimedia

Razlog je enak kot pri koncernskem bratu, izvira pa iz Slovenije.

Potem ko je Volkswagen v večini svojih evropskih tovarn, najprej pa na Portugalskem, omejil ali zaustavil proizvodnjo, enake novice prihajajo tudi iz Škode. S prihodnjim ponedeljkom naj bi, kot poroča Automotive news Europe, vsaj za teden dni ustavili proizvodnjo v češki tovarni Kvasiny, kjer sicer nastajajo modeli Superb, Karoq, Kodiaq in Seat Ateca. Zaustavitev proizvodnje prihaja malo za tem, ko je omejitve v proizvodnji napovedal Volkswagen, razlog pa je isti - zaustavitev proizvodnje pri slovenskem dobavitelju KLS iz Ljubna, ki mu je poplavilo tovarno.

Profimedia

Slovensko podjetje z zobatimi obroči namreč oskrbuje kar 80 odstotkov evropske proizvodnje avtomobilov, ki jih poganjajo motorji z notranjim zgorevanjem, tako da je pričakovati, da se bodo zapiranja tovarn in omejevanja proizvodnje še vrstila. Med drugim je ravno Škoda napovedala omejevanje proizvodnje v svoji glavni v Mlada Boleslav.

Koliko časa bodo zapleti okoli zobatih obročev še trajali, je težko reči, a jasno je, da se bo proizvodnja omejevala najbrž kar prek celotnega koncerna, kjer pa zagotavljajo, da bodo skušali v vmesnem času poiskati nadomestne dobavitelje, KLS pa si želijo ohraniti v svoji družbi, saj so z njimi zelo zadovoljni. Celo tako, da so na Ljubno poslali 130 delavcev, ki pomagajo pri čiščenju tovarne.

Preberite še: Superb bo zdaj nosil še breme Passata

BONUS VIDEO: ŠKODA vs. VOLKSWAGEN: Kako različna sta si lahko dva 'sorodna' električna avtomobila?