Superb bo zdaj nosil še breme Passata

5. 9. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Premierno bodo z njim predstavili tudi rešitev, ki jo že najdemo v Bugattiju Chironu.

Prejšnji teden je Volkswagen predstavil novega Passata, pri katerem pomembno vlogo igra tudi Škoda, saj so bili pri češki znamki odgovorni za razvoj najnovejše generacije Passata in tudi izdelovali ga bodo v Škodini tovarni v Bratislavi. No, tukaj pa se Škodina vloga pri Passatu ne konča, saj bo odslej na voljo le kot karavan, limuzinsko alternativo pa bo predstavljal novi kombilimuzinski Superb.

Po petdesetih letih in trideset milijonih primerkov je zdaj čas za novo, deveto generacijo Passata

Škoda

Čehi so zdaj razkrili nekaj podrobnosti o najnovejšem Superbu in ga pokazali tudi na fotografijah, a za zdaj še zakritega. Kaj torej že vemo o avtomobilu, ki so ga označili za zastavonošo svoje ponudbe z motorji na notranje zgorevanje?

Večji

Kombilimuzinska izvedenka Superba bo v novi generaciji malce zrasla; daljša bo za dobre štiri in višja za nekaj več kot en centimeter. Prtljažni prostor bo večji za 20 litrov, medtem ko bosta širina avtomobila in njegova medosna razdalja ostali nespremenjeni. Oblikovalci so poskrbeli, da bo novi Superb zrak rezal še učinkoviteje; količnik zračnega upora znaša 0,24 in to bo najbrž pripomoglo tudi k manjši porabi goriva.

Na voljo bo pet različnih pogonskih sklopov; poleg treh bencinskih, kjer bo najšibkejšemu pomagala tudi elektrika, bosta na voljo še dva dizelska motorja. Menjalnik bo že v osnovi samodejni 7-stopenjski DSG.

Škoda

Notranjost

Informacijsko-zabavni sistem se bo prikazoval na osrednjem samostoječem zaslonu, prvič pa bo v Superbu na voljo tudi projicirni zaslon. Škoda bo v avtomobilu uporabila tudi rešitev, ki jo imenujejo "Smart Dials". Gre za tri vrtljive in "klikabilne" gumbe z 32-milimetrskim zaslonom na sredini. Z njimi bo mogoče upravljati več funkcij avtomobila, podobno rešitev pa ima tudi Bugatti Chiron.

Škoda je povsem razgalila notranjost obeh novincev. To je velika novost, na katero se bo potrebno navaditi

Škoda

Preberite še: Govorice so se uresničile, Volkswagnova znamka se poslavlja. Kakšna bo njena nova vloga?

BONUS VIDEO: Primerjali smo Škodo Enyaq RS Coupe in Volkswagna ID.4 GTX

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol