Pobegli Carlos Ghosn naj bi 'razkril pravo resnico'

3. 1. 2020 | Jure Šujica
Deli
Pobegli Carlos Ghosn naj bi 'razkril pravo resnico' (foto: Renault)
Renault

Nekdanji prvi mož koncerna Renault-Nissan naj bi prihodnji teden razkril dokumente, s katerimi si bo poskusil oprati svoje ime.

Dan pred novim letom je v javnost prišla novica, da je nekdanji alfa in omega znamke Renault ter prvi človek koncerna Renault-Nissan Alliance več kot leto dni po aretaciji na tokijskem letališču Haneda pobegnil iz hišnega pripora in se odpravil proti domačemu Libanonu. Njegov odhod – iz pripora je odšel sam – so posnele tudi varnostne kamere, domneva pa se, da je v Libanon z Japonske pobegnil prek Turčije.

V lov za Ghosnom se je že podal tudi Interpol, ki je zanj izdal mednarodno tiralico in pozval libanonske oblasti, da ga izročijo Japonski, kjer naj bi dočakal sojenje zaradi nezakonitih finančnih transakcij, s katerimi naj bi se na račun Nissana okoristil za več 10 milijonov evrov. A zdi se, da do izročitve ne bo prišlo preprosto, nikakor pa ne kmalu. Iz Libanona so namreč le teden dni pred pobegom sporočili, da Ghosna v primeru pobega ne bi izročili Japonski. Hkrati naj bi se Ghosn kmalu po prihodu v domovino srečal s tamkajšnjim predsednikom, kar pa v predsednikovem uradu zanikajo.

Ostro proti japonskim oblastem in Nissanu

A čeprav se zdi, da Carlos Ghosn s pobegom v domovino, kjer naj bi imel vsaj nekaj časa mir pred japonskimi oblastmi, zgolj beži pred sojenjem, naj bi sedaj po lastnih besedah predstavil prav resnico v zvezi z afero, v katero je vpleten. Tako naj bi javnosti že prihodnji teden predstavil dokumente, ki dokazujejo, da so obtožbe proti njemu neresnične, hkrati pa naj bi predstavil imena posameznikov pri Nissanu, ki naj bi proti njemu izvedli zaroto in uveljavili lastne interese.

Vračanje lastnega ugleda in ugleda svoji družini naj ne bi bil edini cilj Ghosna. Ta naj bi namreč načrtoval tudi razkritje številnih nepravilnosti, ki naj bi jih v procesu proti njemu storilo japonsko sodstvo. Tako naj bi mu bile kršene osnovne človekove pravice, o čemer je v času pripora spregovoril že večkrat.

Ali bo Ghosn uspel izvesti preobrat v enem izmed največjih škandalov v avtomobilskem svetu v zadnjih letih in si povrniti ugled s predstavitvijo dokumentov, o katerih govori, bo znano že v prihodnjih dneh. A dejstvo je, da je sodišče v zadnjem letu dni že predstavilo lepo število dokazov, ki nakazujejo na upravičenost postopkov proti Ghosnu, zaradi česar se zdi, da bo prišlo le še do nadaljnjega zavlačevanja pri omenjenem postopku.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol