Pod drobnogledom tudi vozniki e-skirojev. Na kaj bodo prežali policisti?

19. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

E-skutrjev je po Sloveniji vse več, s tem pa tudi nevarnih situacij, v katerih se pojavljajo skuterji in njihovi vozniki. Policisti bodo zato v prihodnjem tednu nanje še bolj pozorni.

Električni skiroji so v zadnjih letih in ob znižanju njihovih cen postali izredno priljubljeno sredstvo transporta v mestnih središčih, predvsem zaradi svoje okretnosti in hitrosti. A vse le ni tako rožnato, saj so uporabniki skuterjev tudi pogosti kršitelji cestno-prometnih predpisov. Nanje so zato postali pozorni tudi pri slovenski policiji in Agenciji za varnost prometa, kjer so tako pripravili prvo preventivno akcijo.

Od danes pa vse do 24. aprila bodo tako slovenski policisti poostreno nadzirali uporabo lahkih motornih koles (e-skiro, segway, električno dvokolo …), še posebej na površinah, ki si jih uporabniki tovrstnih vozil delijo s pešci ter drugimi šibkejšimi udeleženci.

Kot opozarjajo policisti so namreč e-skuterji relativno nevarna prevozna sredstva, saj so precej nestabilna, pri visokih hitrostih se težko hitro zaustavijo, majhna kolesa pa lahko na neravnih površinah oziroma že zgolj tam, kjer je na cesti veliko peska, vodijo v padec in k poškodbam. Teh pa je bilo na naših cestah letos že kar nekaj.

Policisti so namreč do 12. aprila obravnavali 24 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi vozniki skuterjev. V 16 primerih so bili slednji tudi povzročitelji nesreč. Ob tem je 13 posameznikov utrpelo lahke telesne poškodbe, trije hujše, en voznik pa je zaradi posledic padca izgubil življenje.

Policisti bodo v tem tednu hkrati opozarjali na pomen upoštevanja prometnih predpisov, uporabo zaščitne kolesarske čelade za vse uporabnike, ki še niso dopolnili 18. leta starosti, na prepovedano uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav med vožnjo, ki zmanjšujejo slušno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila ter uporabo svetil v nočnem času.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja