Pomanjkanje voznikov bo za volan privabilo tudi neizkušene. Kakšne so lahko posledice?

Pomanjkanje voznikov bo za volan privabilo tudi neizkušene. Kakšne so lahko posledice? (foto: profimedia)
profimedia

Srbija je 18-letnikom omogočila pridobitev poklicnih vozniških dovoljenj ter vožnjo avtobusov in težkih tovornjakov.

Srbski državni zbor je s spremembo zakona o varnosti cestnega prometa poskrbel za bistveno spremembo na trgu dela voznikov. Starostni prag za poklicne voznike so uradno znižali na 18 let za kategorije C, CE, D1 in D1E ter 21 let za D in DE, pri čemer slednje velja ob obveznem potrdilu o strokovni usposobljenosti ali končani srednji prometni šoli. S tem se Srbija uvršča med vse več evropskih držav, ki so znižale starostni prag z namenom zmanjšati kronično pomanjkanje poklicnih voznikov s privabljanjem mladih kadrov.

Predstavniki prometnih združenj so predlagane spremembe pozdravili. "Že od leta 2017 apeliramo na takšne spremembe. Menim, da je to zelo pomembno za cestni promet, še posebej za avtobusne prevoznike, in da so te spremembe v celoti ustrezale zahtevam gospodarstva," je ocenil Goran Aleksić iz Srbskega prometnega združenja.

Strokovnjaki za varnost v cestnem prometu so se vzdržali neposredne obsodbe amandmajev, so pa izrazili zaskrbljenost. Opozarjajo, da se je treba osredotočiti na varnost mladih kadrov, delati na izboljšanju kakovosti izobraževanja v Srbiji, nadzorovati delo srednjih strokovnih šol in spoštovati predpise, ki urejajo pridobivanje diplom. Dodajajo še, da izkušnje iz drugih držav kažejo, da nižanje starosti ne bo prineslo celovite rešitve problema, temveč le rahlo zmanjšanje primanjkljaja poklicnih voznikov.

Preberite še: Je Teslina »gigatovarna« res nevarna za okolje in ljudi?

BONUS VIDEO: Prodajniški triki, testiranje avtomobilov in kaj je narobe z BMW M2?

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol