Polestar 3 napoveduje električni udar v razredu kupejevskih križancev

17. 10. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

To bo hkrati njihov prvi avtomobil, ki ga bodo izdelovali na dveh celinah, njegova izhodiščna cena bo nekaj drobiža manj kot 90 tisočakov.

Švedski Polestar je uradno razkril končno podobo zmogljivega električnega križanca, ki naj bi združeval skandinavski minimalizem in čistost s ključnimi sestavinami terenskega avtomobila v prihajajoči električni dobi.

Polestar 3 s podobo nekoliko spominja na Volvo XC40, a je precej drznejši in z dolžino 4,90 metra spada razred višje. Poleg tega ga bo razganjalo od moči, saj bo njegov električni motor razvil kar 360 kilovatov (517 KM) in orjaških 840 Nm navora. Od 0 do 100 kilometrov pospeši v petih sekundah, doseže najvišjo hitrost 210 kilometrov na uro in ima vlečno zmogljivost 2,2 tone. Z dodatnim paketom zmogljivosti se moč in navor povečata za 20 kilovatov (27 KM) in 70 Nm, pri pospešku pa je avtomobil še 0,3 sekunde urnejši.

Baterija s 111 kilovatnimi urami zagotavlja doseg do 610 kilometrov. Del serijske opreme je toplotna črpalka, ki pomaga pri uporabi toplote okolja za  klimatizacijo ter doseganje delovne temperature in baterije.

Proizvodnja se bo začela v obratu Volvo Cars v Čengduju na Kitajskem, s prvimi dobavami konec leta 2023. Dodatna proizvodnja v obratu Volvo Cars v Ridgevillu v Južni Karolini v Združenih državah Amerike naj bi sledila proti sredini leta 2024. Znana je tudi začetna cena – od 89.900 evrov navzgor.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"