Policija kmalu z novim orodjem za nadzor prometa

V uporabi naj bi že bilo na Irskem, kmalu pa bo sledila širitev tudi po drugih državah članicah EU.

Policija kmalu z novim orodjem za nadzor prometa (foto: PU Novo mesto) PU Novo mesto
13. 12. 2022

V teh dneh v Sloveniji – in drugod po Evropi – v luči praznovanj ter dogodkov, ki po državi potekajo ob pričakovanju novega leta, policija poostreno nadzoruje udeležence v prometu in preverja količino alkohola v njihovi krvi. Alkohol velja za enega najpogostejših dejavnikov za nastanek prometnih nesreč s smrtnim izidom pri nas. A prav tako, če ne še bolj nevarna, je prisotnost prepovedanih drog v organizmu.

Preberite še: »Pripravite denarnice«, na dražbo prihaja to redko vozilo Paula Walkerja

Tovrstnih prekrškarjev policija sicer ne zabeleži toliko, na drugi strani pa je prisotnost droge v organizmu na licu mesta precej težje zanesljivo dokazati. Običajno zato posameznikom, pri katerih se pojavi sum vožnje pod vplivom drog in pri katerih je bil hitri test pozitiven, odredi še odvzem krvi, ki velja kot precej bolj zanesljiv indikator. A kmalu bi se to lahko spremenilo, saj so na poti novi testi.

Ta naj bi bil po podatkih zveze evropskih prometnih policij Roadpol v finalni fazi razvoja, na Irskem pa naj bi bil pravzaprav že v uporabi. Gre sicer za podoben test, kot je antigenski test, ki ga zdravniki zadnja (skoraj) tri leta uporabljajo za preverjanje prisotnosti virusa covid-19 povsod po svetu, prinesel pa naj bi precej prednosti.

Novi test naj bi namreč omogočal preverjanje prisotnosti kanabisa, opiatov in kokaina, pa tudi amfetamina in metamfetamina v krvi. Hkrati naj bi bili rezultati veliko bolj zanesljivi kot doslej, test pa naj bi bilo mogoče izvesti v precej krajšem času, saj naj bi bil rezultat testa (izdelalo ga je nemško podjetje Securetec) znan že v času med dvema in osmimi minutami.