Policija opozarja: ob noči čarovnic brez mask za volan!

Če boste med vožnjo na glavi nosili masko, vas policisti lahko kaznujejo z denarno kaznijo 120 evrov.

Policija opozarja: ob noči čarovnic brez mask za volan! (foto: Policija) Policija
29. 10. 2018

Zadnji dan oktobra je že kar nekaj let znan ne le kot dan reformacije, ampak tudi kot noč čarovnic oziroma halloween, kot praznik poimenujejo v angleško govorečih deželah. Podobno kot na pustni torek tradicija veleva, da se tudi ta večer oblečemo v (nekoliko bolj zlovešče) maske. A tega ne počnite, ko sedate za volan avtomobila, opozarjajo na policiji.

Kot sporočajo organi pregona, 35. člen Zakona o pravilih cestnega prometa voznikom vseh vozil prepoveduje uporabo kakršnihkoli naprav ali opreme, ki bi s svojim delovanjem omejevala zaznavanje njegove okolice in s tem upravljanje vozila. Ob tem dodajajo, da v to kategorijo spadajo maske in kostumi. Kazen za tovrsten prekršek znaša 120 evrov.

Maske in rekviziti pa nevarnosti ne predstavljajo zgolj na voznikovi glavi, ampak tudi ob morebitni nesreči, če so kje v kabini, saj povzročijo hude poškodbe. Med vožnjo naj bodo zato raje v prtljažniku vozila. Tam naj bodo med morebitnim prehodom državne meje tudi preostale maske, ki bi jih potniki v vozilu sicer lahko imeli na glavah. Nošenje mask je namreč pri mejni kontroli prepovedano tudi za preostale potnike v vozilu, ne le za voznika.

Ko se na različna praznovanja odpravljamo z avtomobilom, policija ob tem opozarja, naj ne uživamo alkohola ali drugih psihoaktivnih substanc, če pa jih že, poskrbimo za ustrezno alternativno obliko prevoza.