Policija znova ob cestah, tokrat nad prehitre voznike

6. 8. 2021 | Jure Šujica
Deli
Policija znova ob cestah, tokrat nad prehitre voznike (foto: Policija)
Policija

V prvi polovici leta velik porast števila prekrškov, povezanih s preveliko hitrostjo.

Pred kratkim je številne voznike v Sloveniji razveselila novica, da bomo v Sloveniji kmalu dobili občutno nižje kazni za prekoračitev hitrostnih omejitev. Vseeno pa je prav previsoka hitrost eden izmed največkrat zabeleženih prekrškov v Sloveniji, hkrati pa tudi eden izmed najpogostejših razlogov za nastanek nesreč s smrtnim izidom. In situacija je letos v primerjavi z lanskim letom, ko je bilo na naših cestah sicer precej manj prometa, bistveno slabša.

Medtem, ko so naše ceste zaradi neprilagojene hitrosti lansko leto terjale 27 življenj, je iz istega razloga do avgusta na naših cestah ugasnilo že 26 življenj. Hkrati policisti beležijo tudi bistveno večji porast prekrškov, povezanih s preveliko hitrostjo – kar 11.000 več zgolj v prvih treh mesecih. Ob tem se je do 15. julija letos na naših cestah zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.335 prometnih nesreč (skoraj polovica ob vikendih), kar je pet odstotkov manj, kot v enakem obdobju lani.

Zgornji podatki so vsekakor zanimivi pred začetkom nove mednarodne akcije poostrenega nadzora hitrosti Speed, ki se mu bo pridružila Slovenija. Ta bo potekal od ponedeljka, devetega avgusta, do vključno nedelje, 15. avgusta, pri čemer pa policisti niso razkrili, na katerih lokacijah (po vsej državi) bodo izvajali poostren nadzor, kot so na primer počno v primeru vsakoletnega maratona merjenja hitrosti.

Na podlagi statističnih podatkov je dokazano, da je v primeru trka vozila v pešca ali kolesarja pri 30 km/h, tveganje za smrtne ali hude poškodbe pešca relativno majhno (10 odstotkov). Pri višjih hitrostih se tveganje izrazito poveča. Trk avtomobila pri hitrosti 50 km/h v pešca je enak padcu z višine 9,8 m. Pri hitrosti vozila s 60 km/h je verjetnost preživetja pešca samo še 10 odstotkov.

Na policiji sicer ugotavljajo, da največ nesreč zaradi neprilagojene hitrosti nastane med petkom in nedeljo, približno enako pa je razmerje med nesrečami, ki nastanejo v dnevnem oziroma nočnem času. Zaskrbljujoče je na drugi strani dejstvo, da je bilo sedem povzročiteljev smrtnih nesreč ne le prehitrih, pač pa tudi pod vplivom alkohola. Kot najbolj tvegani so se sicer izkazali vozniki v starosti med 25 in 34 let, ki so povzročili slabo četrtino vseh prometnih nesreč, zaradi neprilagojene hitrosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol