Policisti so v enem samem dnevu »zaslužili« 189 tisočakov

Policisti so v enem samem dnevu »zaslužili« 189 tisočakov (foto: Police BE)
Police BE

Belgijska zvezna policija je v enodnevnem nadzoru v bližini pristanišča Zeebrugge pregledala 53 tovornjakov in tri tudi zaplenila.

Belgijski policisti so v nedavni akciji poostrenega nadzora tovornih vozil ugotovili številne kršitve in temu primerno izrekla tudi nekaj precej visokih kazni. Nadzor, ki ga je izvajala delovna inšpekcija, je bil osredotočen predvsem na spoštovanje socialne zakonodaje, vsa vozila pa so pregledali v prisotnosti voznikov. Poleg tega so cariniki in zvezna policija pripeljal vsak po enega psa za boj proti mamilom, opravili pa so tudi preglede dokumentov vozil in tahografov.

V enodnevnem nadzoru so zabeležili kar 101 prekršek glede tedenskega počitka voznikov. Vozniki tovornih vozil morajo imeti redne vsaj 45-urne odmore in tega odmora ne smejo preživeti v svojem vozilu. V resnici pa vozniki pogosto ne morejo najti nadomestnega počivališča, kot je hotel ali stanovanje. Konce tedna nato preživijo med počitkom v potniškem prostoru svojega vozila, na parkiriščih, kjer so redko na voljo ustrezna stranišča, tuši, kuhinja, udobno počivališče in podobno.

Zabeleženih je bilo še 32 kršitev obveznosti vračanja v državo sedeža svojega podjetja vsaj enkrat na osem tednov, kar se dogaja precej pogosto. Prevozna podjetja s sedežem v drugih evropskih državah in katerih vozila so tam registrirana, tako delujejo mesece in celo leta samo v tujini, ne da bi se vrnila v državo registracije, kar moti konkurenco v tovornem sektorju s socialnim dampingom, s plačami voznikov, prispevki za socialno varnost in mimo pravil o napotitvi. Zaradi tega so policisti zasegli tri tovorna vozila.

Med akcijo so ugotovili tudi številne druge kršitve: sedem kršitev glede časa vožnje in počitka ali uporabe tahografov, goljufijo z aditivom AdBlue, in osem drugih kršitev, med drugim ponarejanje ali lažno pridobitev različnih listin. Skupno so izdali kar za 189.400 evrov plačilnih nalogov za globe, predvsem zoper prevoznike in ne za voznike, so pa zaradi dela na črno so prijeli eno osebo. Če bo potrebno, bodo pravosodna policija ali inšpekcijske službe uvedle nadaljnje preiskave, so sporočili s policije.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja