Policisti spet v akciji, tokrat tudi nadzor po metodologiji verig

Začenja se nacionalna preventivna akcija »Hitrost«, od ponedeljka do nedelje poostren nadzor s pogostimi meritvami

Od ponedeljka, 5. avgusta, do nedelje, 11. avgusta, bo potekala nacionalna preventivna akcija »Hitrost« Agencije za varnost prometa, katere cilj je ozaveščanje o vožnji s prilagojeno hitrostjo. Policija bo v tem času izvajala poostren nadzor hitrosti; neprilagojena hitrost je namreč kriva za kar 18 % vseh prometnih nesreč in je še vedno najpogostejši vzrok za prometne nesreče s hujšimi posledicami – s smrtnim izidom in hudimi telesnimi poškodbami. V tokratni akciji bodo policijske enote ob rednem delu prioritetno izvajale nadzor hitrosti, hkrati pa bo vsaka policijska uprava izvedla en nadzor po metodologiji verig (več kontrol na določenih relacijah).

Policija

Od januarja do konca junija letos se je zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 1.735 prometnih nesreč (1,3 % manj kot lani), v katerih je umrlo 12 ljudi (lani v tem obdobju 13), 164 pa jih je bilo huje telesno poškodovanih. Podatki za prvo polovico leta 2024 kažejo, da je bilo število umrlih v prometnih nesrečah zaradi neprilagojene hitrosti najmanjše v zadnjem 5-letnem obdobju, z izjemo leta 2020, ko jih je umrlo 11 (leto epidemije covida-19). Število hudo telesno poškodovanih (164) se je povišalo za 10,8 % v primerjavi z letom 2023, število lažje telesno poškodovanih (866) pa za 3,8 %.

Novo na Metroplay: Peter Prevc iskreno o težkih trenutkih kariere in o očetovstvu | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem