Kaj storiti, če se morate danes nujno odpraviti na pot?

4. 8. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Mnoge ceste po državi so poplavljene, mostovi pa prelomljeni in zaprti.

Zaradi obilnega deževja so poplavili mnogi vodotoki po Sloveniji, marsikje so se sprožili tudi zemeljski plazovi, na družbenih omrežjih so se pojavile fotografije skal in kamenja na cestah, te so ponekod tudi poplavljene. Reka Mislinja je med Slovenj Gradcem in Dravogradom prelomila most, prelomil se je tudi most na Prevaljah.

Kolaps na slovenskem avtocestnem križu, voda popolnoma zalila odsek pri Celju (foto)

Profimedia

Mostovi, ceste

Mnogi mostovi so zaprti v celjski  in žalski občini, kjer grozi razlitje Savinje. Ta je poškodovala tudi most v Grižah. Podobno je tudi drugod po Sloveniji; v Strahovici je most prelomila Kamniška Bistrica. Poplavljene in zaprte so mnoge ceste po državi, tudi deli avtocest.

Pozor! Zaradi poplav je zaprtih več cest po Sloveniji, preverite katere!

Bobo

Na pot le, če je nujno!

Pristojne oblasti opozarjajo, da se na pot odpravite le, če je to res nujno, pred tem pa se dobro prepričajte o stanju cest, mostov in predorov na poti! V prometu bodite posebej pozorni in prilagodite vožnjo razmeram na cesti.

Preden se odpravite

Če nujno morate na pot, se poleg tega, da preverite stanje na cestah, prepričajte tudi, da imate v avtomobilu vso potrebno opremo! V avtu ne sme manjkati odsevni jopič, svetujemo pa vam, da med "obvezno opremo" dodate še nepremočljivo obutev (gumijasti škornji), dežni plašč ali dežnik in žepno svetilko, če boste potovali v večernih ali nočnih urah. Preverite tudi, ali je baterija vašega mobilnika napolnjena in vozite previdno!

Izogibajte se vožnji po vodi, še posebej tekoči! Če se le da, poiščite drugo, varnejšo pot!

Preberite še: Včasih je vredno prehoditi kakšen meter več, da se vam slučajno ne zgodi tole!

BONUS VIDEO: Žiga Jelar: "zakaj je meni sploh tega treba, mar bi šel v nek šport, kjer bi dirkal z avtomobili."

 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol