Katere so najbolj pomembne stvari, ki jih je treba upoštevati, če vas v avtu ujame poplavni val?

29. 8. 2023 | Matjaž Korošak
Deli

Kakorkoli neverjetna se vam zdi – glede na dramatične poplave, njihovo intenzivnost in pogostost, postaja možnost, da se vam res zgodi, da se v avtu znajdete v hitro naraščajoči vodi, celo nekoliko bolj verjetna in možna.

Seveda je treba najprej reči, da morate narediti vse, da se kaj takega ne bi zgodilo. V vsakem primeru torej nikakor na pamet ne zapeljite preko naraslega potoka, saj ne veste, kako deroča je voda in kaj je pod gladino (beri: kako globoka je voda). Energija naraščajoče in deroče, na videz le rečice, vas lahko preseneti in odnese. Tudi poplavljeni podvozi niso nedolžni, čeprav je v tem primeru lažje predvideti globino, seveda pa lahko ta hitro narašča, če se zataknete na dnu in ko motor avtomobila dokončno utihne …

Profimedia

Tudi manjši mostovi so lahko pasti

Še posebej bodite pozorni na takšna nevarna prečenja manjših mostov, brvi …, kjer je višina naraščajoče rečice, potoka … že blizu vozišča. Nikoli ne veste, kakšna je v tem trenutku še trdnost mostu in ali bo (in kako dolgo) zdržal. Tveganje se pa ne izplača, sploh če v avtomobilu vozite še potnike ali celo majhne otroke.

Tudi čakanje v gneči ob reki lahko hitro postane usodno, če reka prestopi bregove in začne poplavljati okolico. Če avta ne morete premakniti na višje ležečo lego, potem opazujte reko in se v vsakem primeru dovolj hitro umaknite sami (v tem primeru boste imeli celo dovolj časa, da vzamete s seboj morebitno prtljago, predvsem pa dokumente).

Če pristanete v vodi – predvsem brez panike

Če se kaj takšnega zaradi spleta okoliščin vendarle zgodi, je prvi nasvet – nikar ne pustite, da vas zajame panika. Najprej vsekakor odpnite varnostni pas, najprej svojega in potem pomagajte še drugim. Hitro naraščajoča voda bo hitro pritisnila ob vrata, ki jih bo zato skoraj nemogoče odpreti. Zato morate hitro, dokler mehanizem električnega pogona še deluje, spustiti vsa okna. Šele ko bo voda poplavila notranjost avtomobila, lahko poskusite odpreti vrata in izplavati, seveda pa pomagajte vsem v avtomobilu. Če vrat vseeno ni mogoče odpreti, se seveda čim prej izvlecite skozi okno.

Profimedia

In če okna ni moč odpreti?

Čim prej ga poskusite razbiti, vendar to ni tako enostavno, kot deluje. Pripraven pripomoček je na primer manjši izvijač, tudi kovinski vžigalnik v pesti … Skratka vsak priostren kos kovine, ki bo povzročil, da steklo poči. Sicer na trgu obstaja tudi pripomoček, ki je v takem primeru koristen in sicer kombinirano orodje za rezanje varnostnega pasu (če se ta zatakne in ga ni moč sprostiti) in z vgrajenim ostrim kovinskim vrhom za razbijanje stekla.

Preberite še: Kaj, če z avtom zapeljete v globoko vodo? Že na videz nedolžna luža je lahko usodna!

BONUS VIDEO: Terenska dirka: Novi Volkswagen Amarok proti enduro gorskemu kolesu!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol