Porsche 911 Speedster prihaja prihodnje leto, a v omejenih količinah

16. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Čeprav proizvodnja avtomobila uradno še ni potrjena, pa številne znane podrobnosti - in nenazadnje odločna forma v kateri je Porsche - potrjujejo, da bo do nje vendarle prišlo.

Porsche se letošnjega Festivala hitrosti v Goodwoodu na razočaranje številnih obiskovalcev ni udeležil z namenom postavitve rekorda proge z dirkalnikom 919 Hybrid Evo, katerega namen je prav to, postati najhitrejši avtomobil na stezah širom sveta. Kljub temu, da niso postavljali rekordov, pa obisk nemškega avtomobilskega proizvajalca še zdaleč ni bil  brezpredmeten, saj so obeležili 31 let predstavitve prvega 911 Speedsterja (narejenega na osnovi generacije 930) in – še bolj pomembno – prvič zunaj štirih sten predstavili koncept njegovega naslednika, temelječega na aktualni generaciji 991.2.

Koncept Speedsterja je svojo premiero doživel prejšnji mesec ob praznovanju 70. obletnice znamke – kar je Porsche obeležil na majhnem steklu med sedežema – ko je hkrati novo ime dobil električni Mission-E oziroma po novem Taycan. Avtomobil se v svoji podobi močno zgleduje po enem prvih Porschejev, 356 Speedsterju, na kar opozarja na vsakem koraku: z retro oblikovanimi zunanjimi ogledali, rjavo obarvanim usnjem v kabini, pokrovom rezervoarja za gorivo na sredini sprednjega dela vozila in nenazadnje tudi z odsotnostjo informativno-razvedrilnega sistema ter klimatske naprave.

S Speedsterjem je Porsche vse od predstavitve prve generacije leta 1987 obeležil konec posamezne generacije modela 911 in kot kaže bo  tako tudi tokrat. Pri Porscheju so namreč omenjeni koncept predstavili kot potencialnega kandidata za serijsko proizvodnjo, končna odločitev o tem, ali bo avtomobil dejansko zapeljal v proizvodnjo pa bo znana v naslednjih dneh. V primeru, da bo ideja sprejeta, bo avtomobil (osnovan na modelu GT3, s katerim si deli tudi pogonski sklop) na ceste zapeljal predvidoma prihodnje leto, izdelanih pa naj bi bilo manj kot 2000 primerkov. Zanj bi bilo po pričakovanjih potrebno odšteti okrog 175.500 evrov.