Porsche bi izpuste CO2 zmanjševal z biogorivom

6. 4. 2018 | Jure Šujica
Deli

Hkrati predlaga 'sožitje' električne energije in biogoriv.

Avtomobilska prihodnost bo slej ko prej postala električna. Vsaj tako kažejo trendi v avtomobilski industriji, pa tudi različne direktive in zakoni, ki vedno bolj zaostrujejo normative o izpuhih. A medtem ko nekateri proizvajalci svoje moči usmerjajo (zgolj) v razvoj električnih avtomobilov, so drugi dejavni na več področjih. V to kategorijo spada tudi Porsche, sicer velik podpornik električne prihodnosti v avtomobilski industriji, ki pa kot alternativo vidi biogoriva.

Izraz alternativa pa morda v tem primeru niti ni primeren, saj pri Porscheju tovrstna pogonska sredstva bolj kot nadomestilo fosilnih goriv vidijo kot dopolnitev električne energije. Po besedah Porscheja namreč tovrstna goriva – ki jih ponekod po svetu že s pridom uporabljajo – ne proizvajajo strupenih izpustov, kot so dušikovi oksidi in različni mikrodelci. Nasprotno naj bi se oba vira celo dopolnjevala, saj naj bi voda in ogljikov dioksid, ki bi se izločala pri izgorevanju, pomagala rastlinju rasti in s tem prispevala celo k bolj zdravemu okolju.

Idealna možnost je hibrid

»Uporaba goriva iz obnovljivih virov so hiter in učinkovit način za zmanjšanje izpustov vseh naših vozil. Čez čas načrtujemo razvoj motorjev, ki bodo maksimalno izkoristili potencial z vidika optimizacije škodljivih izpustov, izpustov CO2 in motornih zmogljivosti. V kombinaciji s priključnohibridno tehnologijo bomo predstavili vozniško izkušnjo, tipično za naša vozila, hkrati pa bomo izpolnili vse okoljevarstvene potrebe,« je dejal Jörg Kerner, vodja Porschejevega oddelka za razvoj pogonskih sklopov.

Porsche namerava tako ujeti dve muhi na en mah, saj bi tovrstni hibridi lahko postali dolgoročno okolijsko sprejemljivi, na eni strani bi ponujali sposobnosti športnih avtomobilov, na drugi pa varčnost in domet, lastnosti, ki jih njihovi kupci bojda največkrat zahtevajo. Le čas pa bo pokazal, ali jim bo tudi uspelo.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"