Porsche je izdelal še zadnjega Porscheja 911 993 Turbo

24. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Unikatni Porsche bo čez dva meseca tudi uradno prodan na dražbi, izkupiček pa bo šel v dobrodelne namene.

Letošnje leto je pri Porscheju v znamenju 70. obletnice izdelave prvega avtomobila, modela 365, ki je na cesto zapeljal leta 1948 in začel uspešno pot stuttgartske avtomobilske znamke, ki se nadaljuje še danes. Vse leto Porsche zato veliko pozornosti namenja legendarnim modelom iz preteklosti, pred dnevi pa je avtomobilsko javnost pritegnil z najavo skrivnostnega projekta, poimenovanega Project gold.

Projekt je pozornost pritegnil predvsem zaradi fotografije, na kateri so bili jasno vidni obrisi ene izmed starejših izvedb modela 911. Danes pa je Porsche razkril rezultat dela zadnjih nekaj tednov. In ta je vsekakor navdušujoč. Dve desetletji po koncu modela, za katerega marsikdo meni, da je še zadnji pravi Porsche, je namreč iz delavnice Porsche Classic zapeljal še zadnji zračno hlajeni Porsche 911 993 Turbo.

Zmes starega in novega

Pri njegovi izdelavi pa Porschejevi delavci niso uporabljali bližnjic. Avtomobil je namreč v celoti izdelan na novo, vključno z novo školjko in novim 3,6-litrskim zračno hlajenim biturbo motorjem. To je bil hkrati tudi prvi Porsche 911 z dvema turbo puhaloma pod pokrovom motorja, ki močno pripomoreta k skupni motorni moči 450 'konjev' oziroma 331 kilovatov. Ta številka je tudi povsem enaka vsem preostalim 345 primerkom modela 911 993 Turbo S, kolikor jih je Porsche izdelal pred dvema desetletjema.

Kljub temu pa bodo oživljeno legendo poznavalci Porschejev zlahka prepoznali. Avtomobil je namreč odet v zlato rumeno barvo, prav takšno, kakršno so pri Porscheju namenili omejeni seriji 500 vozil 911 Turbo S Exclusive, ki so tovarno zapustili letos. Avtomobil bo sicer javno predstavitev doživel 27. septembra letos na dirkališču Laguna Seca, kjer bo potekalo srečanje dirkalnih vozil znamke Porsche, mesec dni pozneje pa bo uradno prodan na dražbi v Atlanti, pri čemer bo izkupiček namenjen letos ustanovljenemu dobrodelnemu skladu Ferry Porsche Fundation. In sodeč po izjemno velikem zanimanju za vozila 911 omenjene generacija, ta znesek brez dvoma ne bo majhen.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol