Čeprav je le koncept, Porsche obljublja veliko! Poglejte, na kaj ciljajo!

9. 6. 2023 | Miha Rušnik
Deli

Po njihovih besedah bo to naslednik največjih Porschejev - 959, Carrere GT in 918 Spyderja.

Porsche je včeraj praznoval 75. obletnico registracije prvega avtomobila, ki je nosil njihov logotip - tega so pred kratkim tudi osvežili in pripravili na prihodnost. Ko že ravno govorimo o prihodnosti; zdaj so pokazali svojo vizijo prihodnosti, poimenovano Mission X. 

Porsche je prenovil svoj logotip, lahko vi opazite razliko?

Le koncept?

Čeprav Porsche o njem za zdaj govori še kot o konceptu, se najverjetneje obeta tudi serijski avtomobil, ki bo močno temeljil na tem. Ali ga bodo zares izdelali, se bodo odločili v naslednjem mesecu. Nemci želijo, če ga bodo zares začeli izdelovati, z njim postaviti rekorden čas na Nürburgringu (severna zanka). Zdaj je ta v rokah Mercedes-Benza, ki ga je postavil z AMG-One.

Absolutni časovni rekord na Nürburgringu (severna zanka) trenutno pripada Porscheju 919 Hybrid EVO. Slabih 21 kilometrov asfalta je prevozil v času 5;19:546.

Drzna oblika

Oblikovno ni Mission X prav nič zadržan. Njegovo športnost poudarjajo široki boki, izrazite karoserijske gube, ogromen zadnji difuzor in nizka streha - avto je visok 1,2 metra. Navdušuje tudi kabina, ki je tako kot kabina kakšnega reaktivnega lovca ovita v steklo. Vrata se odpirajo navzgor in naprej in drznost se nadaljuje tudi v notranjosti. Sedeži so integrirani v kabino, volan pa je podoben tistim iz dirkalnikov.

1:1

O pogonskem sklopu in njegovih številkah znamka ni preveč govorila, so pa razkrili eno pomembno reč: pri razmerju med težo in močjo (v konjskih močeh) ciljajo na razmerje 1:1. To jim bo omogočila 900-voltna električna arhitektura, baterijski sklop pa bo namesto v tleh avtomobila nameščen za sedežema. 

Če ga bodo res ponudili na trgu, bo to najmočnejši serijski Porsche.

Kdaj, če sploh?

Porsche Mission X je po besedah predstavnikov znamke naslednji v vrsti kultnih Porschejev, ki so predstavljali vrh njihovega znanja in ponudbe. To so bili 959, Carrera GT in nazadnje še 918 Spyder. Če se bodo v Stuttgartu odločili, da ga bodo začeli izdelovati serijsko, bo to poleg Rimčeve Nevere eden prvih, ki bodo začeli dobo električnih hiperšportnikov.

Fotografije: promocijsko gradivo

Preberite še: Hamilton je ostal brez svojega sanjskega avtomobila, namesto tega se je moral zadovoljiti s tem …

Priporočamo tudi: Uh, ta mladenič si bo napako zapomnil! Kaj se zgodi, če skušaš vlomiti v avtomobil profesionalnega borca?!

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol