Porsche pod drobnogledom zaradi 'umazanih' dizlov

13. 7. 2017 | Jure Šujica
Deli

Slabi dve leti pod izbruhu afere 'dieselgate', ki je izbruhnila v podjetju Volkswagen, največjemu proizvajalcu avtomobilov na svetu, je škandal zajel tudi partnersko podjetje Porsche. V nedavno odprti preiskavi naj bi bili vpleteni 'zaposleni v matičnem podjetju in njihovi podružnici v ZDA'.

Razlog za preiskavo naj bi bil po uradnih podatkih sum, da je podjetje goljufalo pri oglaševanju porabe in izpustov njihovih vozil, testi pa naj bi bili prirejeni. Povedano drugače, podjetje naj bi se posluževalo uporabe programske opreme, ki zazna, kdaj je vozilo na testu in v tem primeru do štiridesetkrat zmanjšalo izpust škodljivih dušikovodikovih plinov.

Nov udarec za Volkswagen v eni največjih afer v zgodovini avtomobilizma

Omenjena afera se nanašana njihov modele Panamera, Maccan in Cayenne, oziroma dizelsko gnane različice omenjenih modelov, gre pa za nadaljevanje zgodbe, zaradi katere je nemški koncern Volkswagen v ZDA že plačal 4,3 milijarde ameriških dolarjev kazni, poleg tega pa se je dogovoril še za plačilo dodatnih 23 milijard zaradi odprave posledic njihovih vozil na okolico in odškodnine 600.000 lastnikom njihovih vozil.

Nemški transportni minister Dobrindt je že povedal, da bo Porsche dizelske Cayenne vpoklical in napako odpravil.

Jure Šujica
foto: Porsche

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"