Porsche še ni obupal nad ambicioznim projektom e-goriv, pripravlja nova vlaganja

11. 4. 2022 | Jure Šujica
Deli

Nemški avtomobilski proizvajalec očitno ne namerava povsem opustiti motorjev z notranjim zgorevanjem.

Drastične spremembe legendarnih avtomobilov, še posebej tistih, nekoliko bolj prestižnih oziroma onih, ki so namenjeni zabavi se pogosto pokažejo kot napačne in jih kupci le stežka sprejmejo. Pri Porscheju še predobro vedo, kako je to. Pravi upor so namreč doživeli leta 1997, ko so tržišču servirali model 997, ki je postal prvi s povsem novim, vodno hlajenim bencinskim šestvaljnikom. Tega so sicer kupci naposled dobro sprejeli, a zračno hlajeni primerki vseeno ostajajo prave ikone.

Preberite še: Sintetična goriva: obeta se velikanski korak naprej

A če so pred četrt stoletja dobro sprejeli vodno hlajene motorje, pa bodo verjetno vsaj nekateri izmed njih težko sprejeli električni pogon. No, vsaj precej težje, kot pri naslednji generaciji modela 718 Boxster. Pri Porscheju se tega še kako zavedajo, že pred časom pa so predstavili potencialno rešitev za to. Govora je o tako imenovanih e-gorivih, ki nastanejo iz CO2 in vode, s katerimi pri Porscheju eksperimentirajo že dlje časa.

Nemška avtomobilska znamka je namreč septembra leta 2020 v Čilu ob pomoči Siemensa ter nekaterih drugih podjetij pričela z gradnjo tovarne takšnih goriv. Gre za ambiciozen projekt, po zaslugi katerega naj bi že do leta 2026 proizvedli preko pol milijarde litrov takšnih goriv.

A če o omenjenem projektu v zadnjem času ni bilo slišati prav veliko, pa to ne pomeni, da so se sanje razblinile. Porsche je namreč v njegove nadaljevanje sedaj vložil dodatnih 75 milijonov dolarjev ali slabih 69 milijonov evrov kapitala. Podrobnosti o stanju projekta sicer niso znane, a glede na to, da Porsche uporabo tovrstnih goriv - katerih proizvodnja je vsaj zaenkrat še vedno cenovno nesprejemljiva za širši trg – že omogoča v modelu GT3 Cup, je njegova prihodnost vseeno svetla.

Preberite še: Sintetična ali e-goriva - Vmesna stopnja ali dolgoročna rešitev za naš planet?

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol