Porsche se vrača v svet relija

Z letom 2020 se bodo njihovi dirkalniki začeli pojavljati v leta 2011 ustanovljenem razredu R-GT.

Porsche se vrača v svet relija (foto: Porsche) Porsche
21. 1. 2019

Dirkaška zgodovina Porscheja je brez dvoma bogata. Njihovi avtomobili so se do nedavnega pojavljali na Le Mansu, znamka ima svojo dirkaško serijo GT3, včasih so kot motorni opremljevalec nastopali v seriji Formula 1, precej bogata pa je tudi zgodovina v reliju, saj je Porsche med drugim osvojil zmago na reliju Dakar, rezultat tega pa je ne nazadnje model 959. Da se torej Porsche vrača v reli, tako niti ni preveliko presenečenje.

Vrnitev v svet relija je tako Porsche napovedal v letu 2020, njihovi avtomobili pa bodo izdelani v skladu z leta 2011 pripravljenim pravilnikom razreda R-GT. V ta namen bodo pri Porscheju predstavili dirkalnik, zasnovan na modelu 718 Cayman GT4 Clubsport. Avtomobil – v konceptni fazi predstavljen na ADAC-ovem reliju lani – bo poganjal atmosfersko polnjen 3,8-litrski šestvaljnik s 425 'konji' oziroma 313 kilovati moči, seveda pa bo v primerjavi s serijskim avtomobilom deležen tudi številnih drugih posegov, namenjenih zniževanju teže ter izboljšanju vodljivosti.

Prav omenjeni reli, na katerem se je po pisti s konceptom zapeljal Romain Dumas, je bil eden izmed odločujočih dejavnikov za to, da se Porsche vrne v reli. Na omenjenem dogodku se je Dumas s konceptnim dirkalnikom pojavil kot predtekmovalec, ta vikend pa se je z njim na Porschejevem dogodku v avstrijskem kraju Zell am See zapeljal še Porschejev dirkač v seriji turnih avtomobilov, Richard Lietz, in tako znova predstavil dirkalnik potencialnim strankam.